Hlavní obsah

První dámě komunistického Německa se v exilu stále stýská

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Margot Honeckerové, manželce bývalého vůdce komunistického východního Německa, se v exilu stále stýská po vlasti. V nové knize o Erichu Honeckerovi to tvrdí publicista Frank Schuhmann, jenž 84letou někdejší první dámu, o níž se hovořilo jako o faktické vůdkyni země, navštívil v Chile.

Foto: Profimedia.cz

Margot Honeckerová

Článek

„Ve své mysli žije pořád v Německu,“ řekl deníku Berliner Kurier Schuhmann o Honeckerové, jež žije dvě desítky let v Santiagu de Chile. Stále „vitální“ a „sebejisté“ manželce bývalého vůdce a někdejší ministryni školství prý chybí hlavně německé lesy a houbaření v nich.

Honeckerová se údajně stále zajímá o dění ve vlasti, denně nad zprávami u internetu stráví pět až šest hodin.

Německá demokratická republika (NDR) zanikla v roce 1990. Honecker byl souzen za zabití a další zločiny režimu, který vedl od začátku 70. let. Posléze byl ale kvůli chatrnému zdraví propuštěn. Utekl i s manželkou do Chile, kde v květnu 1994 zemřel na rakovinu jater.

Erich a Margot Honeckerovi v Chile v lednu 1993

Magazín Spiegel před časem s odkazem na tajnou službu BND uvedl, že manželství Honeckerových poznamenávaly rozpory a bylo udržováno jen z politických důvodů. Margot Honeckerová byla od roku 1963 do podzimu 1989 zároveň ministryní školství. Byla považována za dogmatickou osobnost a podle některých dokonce východnímu Německu ve skutečnosti vládla ona. Údajně stála i za nucenými adopcemi dětí disidentů.

Erich Schuhmann už v 90. letech publikoval Honeckerovy komentáře k politickému vývoji po pádu železné opony a jeho uvěznění. Loni na podzim mu Honeckerová předala dalších 400 stran manželova deníku z berlínské věznice Moabit. Poznámky osobnějšího charakteru vyjdou v knižní podobě pod názvem „Poslední záznamy – pro Margot“ příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám