Hlavní obsah

Americká armáda zeštíhlí o 92 000 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké pozemní vojsko propustí téměř 100 000 vojáků a sníží počet svých brigád ze 45 na 32. Ve čtvrtek to oznámil ministr obrany Leon Panetta. Ten už dříve avizoval, že se stažení brigád bude týkat i Evropy, respektive Německa.

Foto: Reuters

Američtí vojáci opouštějí Irák

Článek

"Naší snahou bylo využít příležitosti k udržení pozice nejsilnější armády světa, nikoliv k jejímu oslabení," prohlásil Panetta.

Americké pozemní vojsko mělo v době vrcholící války v Iráku 570 000 vojáků v aktivní službě. Během nadcházejících pěti let bude tento počet snížen o 92 000 příslušníků pozemních sil a námořní pěchoty. Americká armáda zůstane nicméně nadále větší, než byla před teroristickými útoky z 11. září 2001.

Americké branné síly jsou silnější ještě o více než 300 000 příslušníků letectva a přes 430 000 příslušníků námořnictva, dalších 360 000 lidí slouží v armádní národní gardy.

205 000 vojáků pozemních sil zůstává v záloze.

Pentagon musí šetřit

K omezení jednotek nutí americkou armádu rozpočtové škrty. Pentagon musí během nadcházejících deseti let snížit své výdaje celkem o 487 miliard dolarů (9,4 biliónu korun).

Zároveň se snížením počtu brigád armáda zřejmě rozšíří počty vojáků, kteří v nich slouží, aby byly jednotky bojeschopnější při válečném nasazení. Brigádu obvykle tvoří z 3500 vojáků, nyní by se každá z nich měla rozšířit o jeden bojový útvar, který tvoří 600 až 800 vojáků.

Podle odborníků oslovených AP posílení brigád rozšíří jejich schopnosti. Zároveň nebude potřeba tolik důstojníků ve velení pozemního vojska, kteří by museli koordinovat činnost jednotlivých brigád.

Odchod z Evropy

V Evropě měly dosud USA trvale rozmístěny čtyři brigády - tři v Německu a jednu v Itálii. Panetta už dříve oznámil, že z Německa se dvě brigády stáhnou.

Panetta společně s americkým prezidentem Barackem Obamou počátkem roku představil novou vojenskou strategii, která reaguje na plánované rozpočtové škrty. Podle strategie bude americká armáda štíhlejší a flexibilnější. Zároveň chtějí Spojené státy klást větší důraz na Asii a Tichomoří.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám