Hlavní obsah

Těžaři v Brazílii upálili osmiletou dívku z domorodého kmene, prý pro výstrahu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmiletá dívka z amazonského kmene, žijícího v naprostém odloučení od civilizace na území Brazílie, padla za oběť tamním těžařům. Ti ji údajně přivázali ke stromu a zapálili. Prý jako výstrahu dalším domorodcům.

Foto: Reuters

Amazonský prales

Článek

Dívka se v říjnu nebo listopadu vzdálila z rodné vesnice zhruba 60členného kmene Awá, který patří k posledním na území Amazonie, jejichž příslušníci žijí v naprostém odloučení od moderního světa.

Dívku následně zastavili těžaři, kteří v oblasti pracují. Přivázali ji ke stromu a zaživa ji zapálili. Prý jako varování ostatním domorodým kmenům, které žijí v chráněné oblasti. Brazilským novinářům to řekl vůdce sousedního kmene, Luis Carlos Guajajaras.

„Byla z jiného kmene, žijí hluboko v džungli a nemají žádný kontakt s okolním světem. Bylo to možná poprvé, co viděla bílého muže,“ řekl. Těžaři se podle něj během upalování dobře bavili.

Brazilská vláda už podle deníku The Daily Telegraph pátrá po pachatelích. V letech 2003 až 2010 bylo údajně v Amazonii zavražděno na 450 domorodců.

Oblast Maranhão, kde k incidentu došlo, je častým dějištěm sporů mezi těžaři a domorodci. Kvůli obrovským ložiskům železné rudy a cenným dřevinám sem těžařské firmy pronikají navzdory zákonům, jež mají chránit právě domorodé obyvatele tamního pralesa.

Reklama

Výběr článků

Načítám