Hlavní obsah

USA chtějí hájit práva homosexuálů ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Spojené státy veřejně vyhlásily, že budou bojovat s diskriminací homosexuálů. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v Ženevě na jednání o lidských právech uvedla, že práva homosexuálů jsou lidskými právy.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová

Článek

Americká vláda bude tento fakt také zohledňovat při rozhodování o udělení azylu. Stejný přístup už uplatňuje v případě otázek rovnosti pohlaví a etnického násilí. Při prosazování práv homosexuálů míní využít jak diplomatické úsilí, tak zahraniční pomoc.

„Být gayem by nikdy nemělo být považováno za zločin,“ řekla Clintonová v Ženevě s tím, že žádné kulturní ani náboženské tradice nemohou být omluvou pro diskriminaci homosexuálů.

Současně uvedla, že homosexualita není žádným západním výmyslem, ale realitou.

Otázkou ale je, jak budou Spojené státy přistupovat ke svým spojencům, u nichž je homosexualita nelegální, což je případ Saúdské Arábie nebo Afghánistánu.

Američtí republikáni rozhodnutí Obamovy vlády kritizují. Texaský guvernér Rick Perry, který by chtěl bojovat o prezidentské křeslo, řekl, že v zájmu USA není „prosazovat zvláštní práva pro gaye v cizích zemích.“ Podle něj jde o mrhání penězi daňových poplatníků.

Obama už letos podepsal zákon umožňující sloužit homosexuálům v armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám