Hlavní obsah

Americký soud zastavil výkon trestu krátce před popravou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Odvolací soud v americkém Texasu zastavil výkon trestu muže odsouzeného za trojnásobnou vraždu dva dny před popravou. Hank Skinner měl být popraven ve středu, soud ale v pondělí rozhodl, že si ponechá čas na přezkoumání žádosti advokátů odsouzeného o provedení testů DNA. Ty by podle nich dokázaly, že je Skinner nevinný.

Foto: Profimedia.cz

Hank Skinner

Článek

Jeho poprava byla z těchto důvodů odložena již podruhé. Poprvé to bylo v březnu 2010 jen hodinu před výkonem trestu.

"Poprava je odložena z důvodu čekání na posouzení této žádosti," uvedl soud podle agentury AFP. Soud takové rozhodnutí označil za obezřetnější.

Devětačtyřicetiletý Skinner má být usmrcen injekcí za to, že v roce 1993 utloukl holí a uškrtil svou přítelkyni a ubodal dva její syny.

Odklad popravy však neznamená, že test DNA bude skutečně proveden. V roce 2010 si soudci rovněž vyžádali čas na to, aby žádost projednali. Tehdy ji však zamítli a bylo stanoveno nové datum popravy.

Pod vlivem léků a alkoholu

Skinnerovi právníci požadují analýzu všech předmětů nalezených na místě činu. V době vyšetřování byla provedena jen zkouška vlasů, které držela zavražděná v hrsti. Výsledek testu byl tehdy neurčitý.

Skinner nikdy nepopřel, že by nebyl na místě činu. Tvrdí ale, že pozřel směs léků a vodky a nebyl tedy schopný vraždy spáchat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám