Hlavní obsah

Pro bělocha koláč za dva dolary, pro černocha za 75 centů, to je boj proti pozitivní diskriminaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berkeley

Mladí kalifornští republikáni zvolili svérázný způsob boje proti pozitivní diskriminaci. V Berkeley míní prodávat pečivo za různé ceny podle toho, jaké etnikum si je koupí.

Foto: Profimedia.cz

Jižní brána na Kalifornské univerzitě v Berkeley

Článek

Zatímco běloši zaplatí dva dolary, Asiaté budou platit dolar padesát, Latinoameričané dolar, černoši 75 centů a původní obyvatelé, tedy Indiáni, jen čtvrt dolaru. Každá žena bude mít slevu 25 centů.

Protest má přitáhnout pozornost k plánu Kalifornie, aby se při přijímacích řízeních na univerzity přihlíželo pak rase a národnostnímu původu. Cílem je, aby mezi vystudovanými bylo víc černochů.

„Souhlasíme s tím, že je to rasistické, ale to je ta podstata, uvedl předseda Republikánů z koleje v Berkeley (BCR) Shawn Lewis a dodal: „Není to rasističtější, než dávat jednotlivcům výhodu při přijímacím řízení čistě na základě rasy nebo pohlaví.“

Studentům akce vadí

Studentský senát kvůli plánu prodávat pečivo za různou cenu, ačkoli na školách v Kalifornii je zakázána jakákoli rasová diskriminace, tuto neděli mimořádně zasedal a „odsoudil diskriminace, ať už je v satiře nebo je jakoukoliv studentskou skupinou míněna vážně“.

Předseda Asociace studentů kalifornských univerzit (ASUC) Vishalli Loomba přiznal mladým republikánům i jiným studentům právo na politickou diskusi. „Myslím si, že studentští členové BCR mají plné právo vyjádřit své pocity, ale nemyslím si nutně, že tato taktika je konstruktivní. Vyzývám je, aby se zapojili do dialogu konstruktivnějším způsobem, třeba na fóru nebo setkáním na radnici.

Podle něj jde navíc o ránu pod pás aktivitám ASUC, která na stejný den naplánovala, aby lidé mohli zdarma telefonovat guvernérovi Jerrymu Brownovi do kanceláře a říci mu, co si o plánu zavést pozitivní diskriminaci na kalifornských školách myslí.

Předseda BCR Shawn Lewis ale akci hájí a tvrdí, že vyvolala velkou odezvu a smíšené reakce. Stovky studentů už ji odsoudily. Organizátorovi také někdo vyhrožoval: „Koupím si pohár koly, jen abych ho na vás hodil,“ vzkázal mu.

Lewis také říká, že peníze si nenechají a dají je na charitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám