Hlavní obsah

Chudí Peruánci si vymohli zrušení těžby, pět jich ale muselo zemřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Peruánská vláda v sobotu vypověděla dohodu s kanadskou firmou o provozování dolu na stříbro v regionu Puno na jihu země. Stalo se tak po pátečních krvavých srážkách pořádkových sil s místními obyvateli, kteří s těžbou u jejich domovů nesouhlasili. Policisté začali do demonstrantů střílet ostrými náboji a pět jich zabili. Dosluhující prezident Alan García prohlásil, že za událostmi jsou "temné politické zájmy".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chudí Peruánci si vymohli zrušení těžby, pět jich ale muselo zemřítVideo: Reuters

 
Článek

"Tlačí na budoucí vládu prezidenta Humaly. Jsou zde temné politické zájmy, které usilují o moc," řekl García v týž den, kdy vláda po více než desetihodinovém jednání zrušila kontrakt s kanadskou důlní společností Canadian Bear Creek Mining Corp. o provozování dolu Santa Ana.

"Jestliže místní komunity si těžbu nepřejí, nelze si to vynutit," prohlásil viceministr pro důlní těžbu Fernando Gala. Prohlášení však učinil až po pátečním střetu domorodců s policií, při němž se vesničané pokusili obsadit letiště v Juliace. Policisté nasadili ostrou munici. Pět vesničanů přišlo o život, dalších 25 bylo zraněno.

Foto: Los Andes, Reuters

Střety domorodců s policií v Juliace skončily smrtí pěti vesničanů.

Místní lidé proti otevření dolu protestovali už měsíc, teprve páteční tragické události ale přiměly vládu k obratu. Kanadské společnosti se to ovšem nelíbí a hrozí soudem. Od dohody s vládou z roku 2007 údajně do projektu vložila už statisíce dolarů. Spor bude řešit již nová vláda levicového prezidenta Olanta Humaly, který úřad převezme v úterý.

Těžba kovů je jedním z hlavních zdrojů příjmu peruánské státní pokladny.

Reklama

Výběr článků

Načítám