Hlavní obsah

Schwarzenberg v Texasu vyznamenal veterány a stal se šéfem festivalu polky

Právo, ČTK, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ennis (Texas)

Záslužný kříž ministra obrany předal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v sobotu v texaském městě Ennis americkým veteránům, kteří se v roce 1945 účastnili osvobození československého území od nacististů. Podle šéfa české diplomacie šlo o vyjádření vděku za to, co američtí vojáci pro Čechy udělali. Schwarzengerg tam byl v sobotu „pasován“ na šéfa 45. festivalu polky a dostal čestné občanství.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Ministr v rozhovoru s válečným veteránem Charliem Tomkem

Článek

Vděk přitom vůči Američanům vzhledem ke svým zkušenostem z války cítí i osobně. "Narodil jsem se ještě před válkou, zažil jsem protektorát a pamatuji si úlevu, když v květnu 1945 přišli Američané do naší vesnice a pravděpodobně nás zachránili," řekl ČTK a Českému rozhlasu ministr.

Dodal, že ustupující vojska SS tehdy masakrovala Čechy. "Tudíž jsme byli velice šťastní, kdy na naše naléhání Američané přišli. Přijeli v noci a mezi Čimelicemi a Krsicemi udělali zátaras, a tím to skončilo," řekl Schwarzenberg. Podotkl, že Američané tehdy kvůli tomu překročili demarkační linii, za niž kvůli dohodám s Rusy nesměli.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Veteráni 2. Světové války Charlie Tomek (v pravo) a Benjamin Zajicek

Jedním z veteránů, jež Schwarzenberg ocenil, byl nyní již devadesátiletý Charlie Tomek, jehož otec se do Spojených států přistěhoval z Olomouce. V roce 1945 byl mezi americkými vojáky, kteří osvobozovali západní Čechy. Nakonec skončil v Plzni, a protože uměl česky, dostal prý na starost správu plzeňského pivovaru. "Byla to práce snů. A bylo to rozhodně lepší než zabíjet Němce," řekl.

Dodal, že v Plzni nechal mnoho krásných vzpomínek. Možná i proto se tam, ani do Česka již nikdy nevrátil. Češi se k němu prý tehdy chovali fantasticky. Dodnes také nemůže zapomenout na krásné české dívky. Jediní, s kým prý Američané měli tehdy v Plzni problémy, byli Rusové. "Byli podlí. Šel jsem jednou se svým děvčetem na pivo, hospoda ale byla plná Rusů. Raději jsme rychle vycouvali," uvedl.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Schwarzenberg se starostou texaského Ennisu

Na Plzeň v dobrém vzpomíná i další oceněný Američan, šestaosmdesátiletý Benjamin Zajicek. "Opravdu jsem si to tehdy užíval. Lidé na nás byli moc milí. Dávali nám koláče, buchty, rohlíky," řekl s úsměvem. Jedním dechem ale dodal, že tehdy také v západních Čechách viděl hodně podvyživených lidí. Americká armáda jim podle něj obstarávala jídlo.

Schwarzenberg šéfem polky

Ministr zahraničí Karel Schwarzengerg tam za to byl v sobotu „pasován“ na šéfa 45. festivalu polky, největšího happenigu tohoto druhu mezi krajany v USA a dostal čestné občanství.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Tanečními králi festivalu polky se letos stali David a Diane Liškovi.

„Nesmírně si toho považujeme,“ řekl starosta Russell Thomas k ministrově pracovní návštěvě. Byl oblečený v českém národním kroji, ačkoli jeho vlastní rodina pochází z Itálie a manželka ze slovensko-kanadského manželství. Ennis v 60. letech 19. století založili čeští a němečtí přistěhovalci a jejich kultury se tu prolínají navzájem i s jinými.

Tak se také stalo, že ministra ve festivalovém defilé vozů, mažoretek, hasičů, kovbojů a všemožných spolků vezl Jess Haupt na hlavě s typickým bavorským kloboukem se štětičkou a v ruce držel českou vlajku.

„Není to bohužel česká značka,“ řekl ministrovi, když nastupovali do černého porsche.

Přes rozšíření polky v našich evropských končinách však má festival v Ennisu hlavně českou pečeť. Naše vlajkami horký texaský vítr rozevlál s americkými. Češi z Prahy byli jednotlivě představeni a sklízeli bouřlivé ovace.

Češi jezdili do Texasu od poloviny 19. století

Radnice očekávala 40 až 50 tisíc návštěvníků. Akcím vládl zkušeným moderátorským hlasem Danny Zapletal. Plakáty slibovaly kapely Jodie Mikuly, Donnie Wavry a dalších. Spousta krajanů si u příležitosti festivalu považuje možnost nosit národní kroj, i když už češtinu nezvládají.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Rose Milan-Steinmanová si už nechala přivézt kroj z Česka.

Bělovlasá stařenka Rose Milan-Steinmanová s titulem velvyslankyně „festu“ ho má přivezený z Česka. Její matka byla z Uherského Hradiště. Ostatně jde nejčastěji o Američany druhé či třetí generace, jejichž předkové přišli z Moravy.

Češi začali do Texasu jezdit už v polovině 19. století, když se roznesly zprávy o nových možnostech získat půdu, které v dopise odtud popsal možná úplně první z nich Josef Arnošt Bergmann.

Ministr se možná spojí s raketoplánem Endeavour

Ministr, jenž v Ennisu zahájil týdenní pracovní návštěvu USA, kromě toho v sobotu absolvoval několik setkání s krajany. Sešel se také kongresmanem Joem Bartonem, který pochází z nedalekého Waca a byl spoluzakládajícím členem českého výboru v Kongresu. "Bylo to hlavně společenské setkání... Mluvili jsme ale i o zabití Usámy bin Ládina a jak to ovlivňuje naše spojence v Evropě včetně Česka," řekl ČTK a Českému rozhlasu.

Český ministr zahraničí v Texasu zůstane ještě dva dny. V neděli jej čeká přesun do Houstonu, kde v pondělí navštíví vesmírné středisko. Možná se spojí s astronauty z raketoplánu Endeavour.

Poté ministr navštíví San Francisco a Los Angeles. Ve čtvrtek má na programu jednání se šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Cestu po USA završí v pátek v New Yorku a do Česka se vrátí v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám