Hlavní obsah

Pět set běženců se tísnilo ve dvou nákladních autech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

Mexická policie v úterý objevila na jihu země u hranic s Guatemalou 513 běženců, kteří se tísnili ve dvou nákladních vozech. Mezi migranty ze středoamerických a asijských zemí bylo 32 žen a čtyři děti, napsaly agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Mexiku zadrželi přes 500 běženců ve dvou kamiónechVideo: Reuters

 
Článek

„Byla to zatím nejrozsáhlejší operace na záchranu ilegálních přistěhovalců cestujících v nelidských podmínkách,“ řekl agentuře AP jeden z policistů, kteří skupinu odhalili v jihomexickém státě Chiapas pomocí rentgenové kontroly.

Běženci byli na cestě dlouhé hodiny. Do vozů se vešli díky sítím, které byly v nákladním prostoru nataženy. I když byly v podlahách aut proraženy díry, aby dovnitř proudil vzduch, běžencům se ho zoufale nedostávalo, stejně jako vody.

„Trpěli jsme. Bylo tam strašné horko, ale museli jsme se držet provazů,“ citovala agentura AP běžence z Hondurasu, jehož spolucestující pocházeli ještě z Ekvádoru, Guatemaly, Dominikánské republiky, Nepálu, Indie a Číny.

Do USA jich chce každý rok půl miliónu

Policie oznámila, že současně byli dopadeni čtyři pašeráci.

V Chiapasu zpravidla začíná velmi nebezpečná a nákladná cesta běženců přes Mexiko do Spojených států. Podle AP každý člen této skupiny zaplatil za převoz 7000 dolarů (120 000 korun).

Přes Mexiko každoročně putují do USA stovky tisíc běženců, hranici se jich každoročně pokusí překročit asi půl miliónu. V úterý odhalená skupina je největší za poslední roky. V lednu úřady odhalily 219 migrantů, kteří se tísnili v jednom nákladním voze.

Reklama

Výběr článků

Načítám