Hlavní obsah

Dvě desítky kněží ve Filadelfii propustili kvůli zneužívání dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Filadelfský kardinál Justin Rigali tento týden uvolnil z funkce 21 katolických kněží z arcidiecéze, které úřady vyšetřují kvůli údajnému sexuálnímu zneužívání dětí. Krok následuje po zveřejnění zprávy vyšetřovatelů z minulého měsíce, jež identifikovala 37 kněží, kteří se měli na zneužívání podílet.

Článek

Kněží budou z funkce uvolněni dočasně, dokud nebudou případy uzavřeny. Rigali řekl, že je mu hluboce líto obětí zneužívání.

Vyšetřování se vztahuje k raným devadesátým letům. Trvalo dva roky a minulý měsíc vedlo k obvinění čtyř kněží a laického učitele. Vyšetřovatelé rovněž tvrdí, že komise, kterou arcidiecéze zřídila k prozkoumání nařčení ze strany obětí, stranila církvi.

Ve funkci setrvává stále osm kněží, které vyšetřovatelé označili za podezřelé. Už dříve jich totiž bylo pět uvolněno z funkce. Podle úřadu kardinála u těch, kdo nebyli suspendováni, „nezávislé zkoumání neshledalo, že budou dále vyšetřováni“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám