Hlavní obsah

Ohio chce začít popravovat koncentrátem omamné látky

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký stát Ohio začne od března popravovat silnou dávkou pentobarbitalu, látky, kterou ve velké koncentraci veterináři utrácejí zvířata, zatímco v humánní medicíně se používá při léčení záchvatů a pro zklidnění pacientů před operací.

Článek

Ohiu totiž došly zásoby thiopentalu sodného, který v kombinaci s dalšími dvěma látkami slouží nejprve k omámení odsouzence, a dodávky z Evropy nejsou možné. Posledním, na koho ještě látka zbývá, je Frank Spisak, jehož poprava je plánovaná na 17. února.

Pentobarbital už loni třikrát k popravě vyzkoušela Oklahoma, ale s dalšími dvěma látkami, což však zákony Ohia nepovolují. Experti proto varují, že může jít o krutý experiment.

Italský vlastník tuzemského výrobce Hospira Inc. přenesl výrobu thiopentalu sodného do Itálie, jejíž úřady jeho použití k popravám zakázaly. Státům Arizona, Arkansas a Tennessee s pomocí federální lékové agentury pro potraviny a léky (FDA) se podařilo ještě loni smrtící látku nakoupit od britské firmy Dream Pharma, napsal deník The Washington Post.

V listopadu Londýn další prodeje zarazil a prosincová objednávka Kalifornie už neprošla. Státy hledají thiopental v amerických nemocnicích a ve výzkumných ústavech a s jeho zbývajícími zásobami navzájem obchodují. Texas ho má ještě na 39 exekucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám