Hlavní obsah

Republikáni symbolicky odvolali Obamovu reformu zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů v noci na čtvrtek podle očekávání odvolala přelomovou reformu zdravotnictví prosazenou loni prezidentem Barackem Obamou. Šlo o symbolické vyjádření nesouhlasu se zákonem. Republikáni totiž nemají dostatek hlasů na to, aby reformu odvolali i v Senátu.

Článek

Horní komora se jejich návrhem navíc ani nehodlá zabývat. I kdyby jej ale Senát schválil, mohl by návrh ještě vetovat prezident.

Cílem reformy je zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů nepojištěných Američanů. Pro republikány ale reforma představuje nepřípustný zásah státu do zdravotní péče, další zátěž pro již tak hodně zadlužené americké veřejné finance i pro americké firmy. Reforma podle nich ničí pracovní místa.

Dnešním hlasováním tak republikáni alespoň symbolicky splnili svůj slib voličům v nedávných parlamentních volbách, kde i kvůli odporu vůči reformě připravili demokraty o většinu ve sněmovně. Boj republikánů proti reformě tím ale nekončí. Ještě dnes chtějí přijmout ve sněmovně rezoluci, která několika sněmovním výborům přikáže vypracovat náhradu reformy zdravotnictví. Strana také chce reformu sabotovat přiškrcením peněz z federálního rozpočtu určených na její realizaci.

Zmírnili rétoriku

Republikáni hlasování o týden odložili kvůli zklidnění politické situace v zemi po nedávném útoku šíleného střelce na politické shromáždění členky Kongresu Gabrielly Giffordsové. Zmírnili také svá vyjádření na adresu zákona, byť se jejich odpor proti němu nijak nezmenšil. Reforma tak již podle nich "nezabíjí" pracovní místa, ale pouze je "drtí".

Reklama

Výběr článků

Načítám