Hlavní obsah

Lupičky propustili po šestnácti letech, jedna musí dát druhé ledvinu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jackson

Po šestnácti letech byly v pátek z mississippského vězení propuštěny sestry Gladys (36) a Jamie (38) Scottovy. Uvedla to CNN. Podmínkou je, že prvá dá druhé ledvinu. Obě byly odsouzeny na doživotí za podíl na ozbrojené loupeži, při níž si přišly na 11 dolarů.

Článek

Guvernér státu Haley Barbour ženám už na konci loňského roku prominul trest za loupež. Podmínkou ale bylo, že jedna dá druhé ledvinu, protože Jamie musí pravidelně na dialýzu. Loni jí selhaly obě ledviny.

Obě sestry po propuštění zamířily do floridské Pensacoly, kde žije jejich matka. Bude na ně dozírat místní vězeňská služba.

Jejich obhájce Chockwe Lumumba uvedl, že Jamie je vážně nemocná a transplantaci ledviny potřebuje co nejdříve: "Je ve špatném stavu. Obě ledviny jí selhávají." Barbour už minulý týden uvedl, že vše rozhodl v rychlosti.

Otázkou ale je, zda transplantace bude možná. Lumumba sdělil, že ještě neproběhly testy, zda Jamie bude schopna ledvinu od své sestry Gladys přijmout.

Předčasné propuštění

Zákon stanovil, že obě sestry mohou být podmínečně propuštěny až v roce 2014. Barber ale uvedl: „Věřím, že sestry už nepředstavují pro společnost nebezpečí.“ Podle něj není nutné, aby dál byly ve vězení. Navíc uvedl, že ošetřování Jamie Scottové vyžaduje vysoké náklady. Musí na dialýzu třikrát týdně, což stojí stát ročně 190 000 dolarů. [celá zpráva]

Lumumba ale uvedl, že míní dál bojovat za omilostnění obou sester, které byly zadrženy v roce 1993 za ozbrojenou loupež, při níž byla použita brokovnice. Nikdo ale nebyl zraněn. Dívky údajně přivedly dva muže na místo, kde je pak přepadli tři teenageři. Ti ale už byli propuštěni.

Podle Lumumby byly v důkazech díry. Obě sestry se nepřiznaly. Výše trestu byla opakovaně kritizována bojovníky za lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám