Hlavní obsah

Zelení připravili favoritku brazilských prezidentských voleb o vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasilia

První kolo prezidentských voleb v Brazílii vyhrála v neděli podle očekávání levicová kandidátka Dilma Rousseffová, když získala 46,9 procenta hlasů. Protože překvapivě nezískala nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se 31. října druhé kolo, ve kterém se utká se sociálním demokratem Josém Serrou, pro něhož hlasovalo 32,6 procenta voličů.

Foto: Ricardo Morales, Reuters

Dilma Rousseffová hovoří po vítězství v prvním kole brazilských voleb.

Článek

"Můžeme potvrdit, že se bude konat druhé kolo," oznámil předseda volební komise Ricardo Lewandowski.

Výsledky tedy nepotvrdily odhady založené na průzkumu mezi voliči odcházejícími z volebních místností. Podle nich měla favorizovaná kandidátka získat 51 procent hlasů a stát se hned prezidentkou.

Výsledky tedy nepotvrdily odhady založené na průzkumu mezi voliči odcházejícími z volebních místností. Podle nich měla favorizovaná kandidátka získat 51 procent hlasů a stát se hned prezidentkou.

O vítězství v prvním kole zřejmě Rousseffovou, kterou podporuje současný prezident Lula da Silva, připravila ekoložka Marina Silvová ze Strany zelených s 19,4 procenta hlasů.

"Obhajovali jsme vítěznou myšlenku a Brazílie vyslyšela naší výzvu. To není konečný bod. Je to začátek procesu, který znamená novou politiku," radovala se z volebního úspěchu Silvová, která obdržela o šest procentních bodů více, než předpokládaly průzkumy. Očekává se, že v druhém kole výměnou za slíbení podpory některých svých politických programů podpoří Rousseffovou.

"Čelím tomuto druhému kolu s velkou statečností a energií, protože budu mít příležitost lépe upřesnit mé návrhy a mé projekty," prohlásila dvaašedesátiletá dcera bulharského přistěhovalce Rousseffovová. „Jsme bojovníci a jsme zvyklá na výzvy. Povedeme si dobře.“

Rousseffovou nominovala Strana pracujících, z níž je i dosavadní oblíbený prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Ten ji podporuje, sám kandidovat už nemohl, protože stál v čele země dvakrát za sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám