Hlavní obsah

První kabina pro záchranu chilských horníků je na povrchu dolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Speciální záchranná kabina Phoenix byla v sobotu přivezena do rudného dolu, kde je v hloubce sedmi set metrů pod povrchem uvězněno od začátku srpna 33 horníků. Třemi takovýmito kabinami by měli být z dolu zachráněni horníci, až bude na začátku listopadu vyvrtána záchranná šachta.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Kapsle, která bude součástí záchranných operací

Článek

Do mimořádně úzké kabiny o průměru pouhých 53 centimetrů, se vejde jeden horník. Jeho doprava nahoru potrvá mezi dvaceti až třiceti minutami. Kabina o váze 420 kilogramů je relativně dlouhá a připomíná raketu. Pod její podlahou jsou tři nádrže na stlačený vzduch, které mají zásobovat vyprošťovaného během cesty šachtou. Jeho zásoba vystačí na 90 minut. V kabině je i telefon, aby byl horník v kontaktu se záchranným týmem.

Foto: Reuters

Kapsle bude použita při záchraně 33 horníků, kteří jsou v dole uvězněni.

Pokud by kabina, kterou vyrobila chilská loděnice, v šachtě uvízla, může horník její dno otevřít pákami a bude spuštěn zpět dolů po laně. Protože záchranné vrty jsou budovány celkem tři, byl by vyproštěn jinou cestou.

Mřížovitou kabinu si v dole po jejím příjezdu prohlédl jak ministr hornictví Laurence Golborne, tak přítomní členové rodin zasypaných horníků. Někteří si ji i vyzkoušeli. Byla mezi nimi i 25letá dcera jednoho ze zavalených horníků Carolina Lobosová. BBC řekla, že jí kabina připadala velmi úzká, ale že je vevnitř překvapivě pohodlná. „Byla jsem nervózní, srdce se mi rozbušilo,“ dodala. Být v kapsli, která vyzvedne jejího otce do bezpečí a vrátí ho k rodině, byl podle ní vysoce emocionální zážitek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

I když se původně uvádělo, že horníci budou zachráněni těsně před Vánocemi, objevují se nyní informace, že by mohli být vyzvednuti už na začátku listopadu.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Pracovníci testují kapsli

Při vrtání se neobjevily žádné problémy a kabina byla dodána před termínem. Ministr důlního průmyslu Laurence Golborne ale zprávu o listopadové akci odmítl potvrdit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám