Hlavní obsah

Ve Virginii po sto letech popravili ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarrat
Aktualizováno

V americkém státě Virginia byla ve čtvrtek večer místního času smrtící injekcí popravena 41letá Teresa Lewisová za zosnování vraždy svého manžela a nevlastního syna. Byla to první poprava ženy ve státě po téměř sto letech.

Článek

Lewisová byla podle severu Daily Mail nervózní a když ji připoutali k lehátku, zeptala se, zda je na galerii pro přihlížející i dcera jejího exmanžela. „Chci, aby věděla, že ji miluji a že je mi to moc líto,“ zněla její poslední slova.

Státní guvernér Robert McDonnell odmítl v neděli Lewisové udělit milost, stejně tak následně nejvyšší soud. Lewisové právníci u něj neuspěli s argumentací, že klientka má IQ pouze 72 a její poprava je v rozporu s ústavou. Podle McDonnella ale lékaři neshledali Lewisovou mentálně zaostalou. Nejvyšší soud deklaruje mentální retardaci při IQ pod 70 bodů. Lewisová má navíc psychickou závislost na jiných lidech a návyk na prášky.

Žena si vraždu manžela a nevlastního syna objednala u dvou mužů, z nichž jeden byl její milenec. Vražedníci si odpykávají ve vězení doživotní tresty.

Obhajoba tvrdila, že osnovatelem vražd byl Lewisové milenec Matthew Shallenberger. Naopak podle obžaloby chladnokrevné vraždy naplánovala a objednala si Lewisová a ona a nesla větší odpovědnost než dvojice mužů, jež je vykonala. Důvodem zabití byla snaha dostat vyplaceny životní pojistky zavražděných.

Julian Lewis a jeho syn Charles byli ve spánku zastřeleni v roce 2002. Vraždy se Lewisové povedly zorganizovat až napodruhé. Zločin přiznal druhý vražedník, aby se vyhnul trestu smrti.

Za zrušení popravy se přimlouvalo množství lidí včetně spisovatele Johna Grishama.

V USA naposledy popravili ženu před pěti lety, ve Virginii to však naposledy bylo v roce 1912. Sedmnáctiletou Virginii Christianovou tehdy poslali na smrt za vraždu jejího zaměstnavatele, který ji obvinil z krádeže. Ve Spojených státech v současnosti čeká na vykonání popravy 53 žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám