Hlavní obsah

V USA zadrželi tři Čechy hledané v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americká imigrační a celní služba zadržela koncem května tři hledané české občany, kteří buď byli už odsouzeni, nebo čelí trestnímu stíhání. Deportační řízení rozhodne o jejich vyhoštění, informoval na policejním webu v úterý mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Článek

V úterý 25. května zadrželi agenti imigrační služby ve městě Sarasota na Floridě jednačtyřicetiletého muže z Prahy, jehož pražský městský soud odsoudil k šestiletému vězení za podvody a zpronevěru. "Do věznice měl nastoupit už v roce 2000, ale před spravedlností uprchl do zahraničí. Z tohoto důvodu byl na něho vydán mezinárodní zatýkací rozkaz," uvedl mluvčí.

O dva dny později byl v Los Angeles zadržen čtyřicetiletý Čech z Prostějovska. Krajský soud v Brně na něj už v březnu 2006 vydal mezinárodní zatýkací rozkaz. V České republice čelí podle Ibeheje stíhání kvůli trojnásobné loupeži a dvojnásobné krádeži. Pokud ho soud shledá vinným, hrozí mu až dvanáctiletý trest.

Hned následující den, tedy 28. května, agenti zadrželi v texaském Galvestonu třetího uprchlíka. Pětatřicetiletý muž ze Šumperka byl Česku odsouzen na čtyři roky odnětí svobody za sérii podvodů, ale vězení se dlouhou dobu vyhýbal. Se svou kriminální "kariérou" začal podle policie již v 90. letech a kvůli hospodářské kriminalitě ho policie hledala od roku 1999. Později detektivové zjistili, že se skrývá v zahraničí. Na základě těchto informací byl v roce 2005 vydán mezinárodní zatýkací rozkaz.

Evropská centrála americké imigrační a celní služby (ICE) sídlí ve Vídni a spolupracuje se 13 státy jihovýchodní Evropy, včetně České republiky. Spolupráce a vzájemná výměna informací začala v roce 2007. "Za tři roky bylo agenty ICE v USA vypátráno 25 hledaných osob, z nichž 12 již bylo deportováno zpět do České republiky," uvedl mluvčí policejního prezidia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám