Hlavní obsah

BP prodala majetek za sedm miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BP se dohodla, že prodá své akvizice v Texasu, Kanadě a Egyptě za sedm miliard dolarů americké firmě Apache, aby měla prostředky na odstraňování škod způsobených únikem ropy do Mexického zálivu. Ropný obr ve středu oznámil, že se na prodeji dohodl, uvedla BBC.

Foto: Kate Davison-Greenpeace, Reuters

Ropné skvrny na hladině Mexického zálivu

Článek

Prodána byla ropná pole a zařízení na zpracování plynu v Texasu a v Novém Mexiku za 3,1 miliardy a podíl v plynařské společnosti Western Canadian za 3,25 miliardy. V Egyptě byla prodána zařízení na těžbu ropy a její zpracování za 650 miliónů dolarů.

BP peníze nutně potřebuje. Už utratila přes čtyři miliardy ve snaze zastavit únik, odstranit ekologické škody a odškodnit postižené lidi.

BP také musí dát během čtyř let peníze v celkové výši dvacet miliard na vázaný účet, z něhož budou postupně hrazeny prokázané škody a další nároky, které vznikly v souvislosti s havárií. Polovinu částky si chce BP zajistit prodejem majetku. [celá zpráva]

Už v úterý odpoledne se objevily informace, že BP prodá své akvizice v Pákistánu a ve Vietnamu v hodnotě 1,7 miliardy dolarů. BBC psala i o jednáních s Apache, ale o prodeji podílu na ropném poli Prudhoe Bay na Aljašce. Ten součástí dohody není. [celá zpráva]

Vrt chtějí zacementovat

Společnost BP nadále pokračuje v testu těsnosti zvonu, který nyní uzavírá vrt, takže z něj od 15. července ropa už netryská. Uvedl to admirál pobřežní stráže Thad Allen, který na proces dozírá. Současně sdělil, že bylo objeveno pět malých úniků v okolí vrtu, ale jde jen o průsaky, které nevyvolávají obavy.

Potvrdil, že BP a americká vláda uvažují o tom, že by se vrt zaplnil těžkým bahnem a cementem, aby z něj ropa už nemohla unikat. Tento pokus už jednou selhal, nyní je však tlak ve vrtu nižší. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám