Hlavní obsah

Katastrofa v Mexickém zálivu nemá konce, ropa uniká dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ekologická katastrofa u amerického pobřeží se rozrůstá. Představitel ropného koncernu BP v sobotu popřel zprávu o tom, že se únik z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu podařilo zastavit. Firma nyní řeší, jak situaci dál řešit.

Článek

Podle manažera BP Douga Suttlese do moře uniká pořád stejné množství ropy. Popřel tak páteční vyjádření šéfa americké pobřežní stráže, že záchranáři uspěli s pokusem zacpat vrt bahnem s tím, že ho následně zabetonují. Nyní uvažují o speciálním ventilu.

Podle nově uváděných hodnot uniklo od potopení těžební plošiny Deepwater Horizon před pěti týdny mezi 64 a 148 milióny litrů ropy. Denně z něj neunikalo 800 000 litrů, jak se dlouho tvrdilo, ale asi tři milióny litrů.

Jde o největší ekologickou havárii v dějinách USA. Dosud tento smutný primát držela havárie tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989. Tehdy do oceánu vyteklo 257 000 barelů ropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám