Hlavní obsah

Doktor Smrt přiznal, že se smrti bojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Jack Kevorkian, známý pod přezdívkou Doktor Smrt, pomohl více 130 nevyléčitelně nemocným pacientům spáchat sebevraždu. Nyní v rozhovoru pro dokument HBO přiznal, že se bojí smrti.

Foto: Profimedia.cz

Jack Kevorkian alias Doktor Smrt

Článek

„Bojím se smrti stejně jako každý jiný," uvedl dvaaosmdesátiletý Kevorkian s tím, že to je ale tím, že se cítí dobře a nemá žádný problém.  V souvislosti s asistovanými sebevraždami poznamenal, že svět je pokrytecký - pomáhá lidem na svět, ale chtějí-li svět opustit, dává od nich ruce pryč.

„Lidé se učí, že život je báječný dar. Jistě, pokud jste zdravý, dobře živený, máte práci. Zeptejte se ale někoho v Dárfúru nebo v Afghánistánu, jestli si myslí, že život je dar. Mnozí by nesouhlasili,“ řekl. Doplnil, že ho jeho činy nemrzí, ani následné vězení, kde strávil osm let, než byl v roce 2007 předčasně propuštěn.

Dokument se zabývá též Kevorkianovými zálibami, mezi něž mimo jiné patří malba a komponování hudby.

Dr. Smrt Jack Kevorkian
Vystudovaný patolog arménského původu Jack Kevorkiana asistoval u 130 sebevražd. Prvotním impulsem bylo v roce 1952 setkání s pacientkou umírající na rakovinu.
V roce 1999 ho soud poslal za zabití na 25 let do vězení za jediný případ, kdy smrtící injekci vpíchl klientovi na jeho přání sám. Ve vězení strávil osm let, předčasně byl kvůli nemoci propuštěn v červnu 2007.
Před propuštěním slíbil, že nebude lidem s euthanazií dále pomáhat. Hodlá nicméně asistovanou sebevraždu a právo na důstojnou smrt propagovat dál články a přednáškami. V roce 2008 kandidoval neúspěšně do Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám