Hlavní obsah

USA zakázaly doživotí pro mladistvé zločince

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mladiství zločinci v USA už nemohou být odsouzeni na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění, jestliže nespáchali vraždu. Rozhodl o tom nejvyšší soud, který rozhodoval o odvolání muže, jenž byl ve svých 17 letech poslán na zbytek života za mříže kvůli ozbrojeným loupežím.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dnes 22letý Terrance Graham z Floridy spáchal sérii loupeží, když mu bylo 16 a 17 let. Jeho právníci tvrdí, že doživotní trest je v rozporu s americkou ústavou, která zakazuje kruté a nezvyklé tresty.

V amerických věznicích si podobný trest v současnosti odpykává 129 mladistvých, 77 z nich na Floridě. Britská stanice BBC upozornila, že USA jsou považovány za jedinou zemi na světě, která takové tresty povoluje.

Kromě těch, kterým soud  vyměřil doživotní vězení bez možnosti propuštění na podmínku za méně závažné zločiny, si stejný trest v USA odpykává dalších více než 2000 mladistvých za vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám