Hlavní obsah

Bílý dům zakázal otevírání nových podmořských vrtů

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Kvůli ropné katastrofě v Mexickém zálivu vydala americký vláda zákaz otevíraní nových podmořských ropných vrtů. Teprve minulý měsíc přitom americký prezident Barack Obama uvolnil moratorium na zahájení podmořské těžby ropy v nových oblastech.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Pokládání norné stěny jižně od Louisiany

Článek

„Žádné další vrty nebudou schváleny, dokud nebudeme vědět, co se stalo,“ uvedl poradce Bílého domu david Axelrod televizi ABC.

Z vrtu v hloubce přes 1500 metrů, u něhož se potopila hořící vrtná plošina Deepwater Horizon, uniká každý den 5000 barelů ropy. Ropná skvrna v noci na pátek už dorazila k pobřeží Louisiany s mokřady. Hrozí, že způsobí největší ekologická katastrofu v dějinách USA.

Foto: ti, Právo

Kliknutím na mapu ji zvětšíte

Únik se nedaří zastavit. Robotické paže a miniponorky nedokázaly ucpat ani jeden ze tří otvorů v potrubí. Nepomohla ani snaha ropu spalovat, ani ji jímat u vrtu, natož položení desítek kilometrů norných stěn. Dostala se tak až k pobřeží. [celá zpráva]

Vláda USA už oznámila, že únik ropy má celonárodní dopad, neboť může poškodit pobřeží se 40 procenty mokřadů v USA, zničit množství košů s ústřicemi a bude mít vážný dopad i na populaci krabů a krevet. Odstranění škod navíc odčerpá značné prostředky z amerického rozpočtu, oslabeného krizí, i když těžařská společnost BP slíbila, že náklady ponese ona.

Akcie BP klesají

Příčiny výbuchu plošiny dosud nejsou přesně známy. Podle francouzského deníku Le Monde nejspíš selhal bezpečnostní ventil, který patří ke klíčovým částem těchto zařízení. Odpovědnost za jeho funkčnost nese britská společnost BP, která osudnou plošinu využívala. Na základě amerického zákona bude společnost muset uhradit veškeré náklady na čištění znečištěných míst ropou. BP již čelí dvěma žalobám rybářů a likvidace havárie ji stojí miliony dolarů denně.

Hodnota britského těžebního koncernu BP od výbuchu na ropné plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu od minulého týdne klesla už o více než 20 miliard dolarů (přes 385 miliard Kč). Akcie BP od poloviny minulého týdne, kdy se neštěstí stalo, oslabily o více než 12 procent. Část analytiků tvrdí, že akcie jsou po tak silném poklesu vhodné k nákupu, jiní experti ale investorům radí počkat. Upozorňují, že zatím nelze odhadnout náklady na vyčištění zamořené oblasti a na případné žaloby, kterým BP čelí.

Majitelem ropné plošiny Deepwater Horizon je americká společnost Transocean, která ji pronajala. I jeho akcie také na burze výrazně oslabují.

Reklama

Výběr článků

Načítám