Hlavní obsah

Ropná skvrna už je u pobřeží USA, ohrožuje deltu Mississippi

Novinky,
Washington
Aktualizováno

První výběžky ropné skvrny dosáhly ve čtvrtek večer místního času (v pátek časně ráno SELČ) pobřeží amerického státu Louisiana v ústí řeky Mississippi. Od břehu byla vzdálena necelých pět kilometrů. Experti varují, že může jít o vůbec největší znečištění ropou v historii, protože se únik 5000 barelů denně nedaří zastavit.

Článek

Obří skvrna, která se utvořila po nedávném výbuchu těžební plošiny v Mexickém zálivu, postupuje dál a přibližuje se k přírodní rezervaci Pass-a-Loutre v jednom z ramen říční delty Mississippi, oznámila agentura AP.

V době západu slunce se první skvrnky mastnotou lesklé vody dostaly do jižního výstupu delty a pohupovaly se v drobném vlnění podél břehů ve formě dlouhých, protáhlých čar, popsala situaci agentura.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Loď Mississippi Responder při čištění Mexického zálivu od ropy

Plovoucí zábrany natažené na ochranu zdejších mokřad a písčitých pláží s jejich specifickým biologickým prostředím nedokázaly skvrnu zadržet, protože vlny vysoké až 1,5 metru mastnou vodu přes překážku přenesly.

Pach ropy je už u pobřeží citelný, uvedl jeden z obyvatel pro BBC.

V místech největšího znečištění svítila světla flotily člunů, které se snaží co největší množství ropy udržet dál od pobřeží.

Americká vláda už oznámila, že jde katastrofu celonárodního významu. Boj s ropnou skvrnou může odčerpat ohromné prostředky ze státní kasy. Společnost BP, která potopenou vrtnou plošinu provozovala, může stát nehoda stovky miliónů dolarů, uvádí list New York Times. Zatím se jí únik nepodařilo zastavit ani pomocí robotických ponorek. V pátek má začít vrtat další vrt, který by odčerpával z ložiska ropu, aby neunikala do moře, to ale může trvat devadesát dní.

"Zatímco BP je odpovědná za zaplacení nákladů na čistění, moje vláda bude pokračovat v tom, aby použila každý prostředek včetně těch z ministerstva obrany. Současně jsem nařídil zástupcům ministerstva vnitra a vnitřní bezpečnosti a také Lise Jacksonové z úřadu na ochranu životního prostředí, aby v pátek navštívili oblast a ujistili se, že BP a vládní organizace dělají vše, co jde, nejen v odpovědi na katastrofu, ale také aby určily její příčinu," řekl americký prezident Barack Obama.

Foto: ti, Právo

Kliknutím na mapu ji zvětšíte

Louisianský guvernér Bobby Jindal vyhlásil ve státě výjimečný stav a požádal o prostředky na rozmístění 6 000 příslušníků Národní gardy na pomoc s čištěním pobřeží.

Vybavení k čištění vody poskytlo pobřežní stráži také americké vojenské námořnictvo. Jeho mluvčí poručík Myers Vasquez uvedl, že v první fázi bylo do New Orleansu odesláno 20 000 metrů plovoucích zábran a sedm čisticích systémů. Námořnictvo má hlavní sklad tohoto zařízení na základně Pensacola na Floridě a odtamtud je podle potřeby přepravuje. Mluvčí ale nevěděl, kolik personálu námořnictvo poskytlo k obsluze tohoto zařízení.

Guvernér současně nařídil provést inspekce na všech ropných plošinách.

V moři už bylo nasazeno přes padesát kilometrů norných stěn a dalších 150 km se jich ještě rozmístí. Už se podařilo odčerpat 18 000 barelů směsi ropy a vody. A bylo použito 400 000 litrů absorbentů a dispersantů, rozrušujících ropnou skvrnu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám