Hlavní obsah

V americkém letadle zatkli katarského diplomata kvůli atentátu, chtěl si jen zakouřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver
Aktualizováno

Ve Spojených státech byl ve středu večer místního času zatčen katarský diplomat. Příslušník bezpečnostních služeb ho spoutal na palubě letadla. Posádka ho podezírala, že chce vyhodit do povětří letadlo americké společnosti United Airlines se 160 cestujícími na trase Washington - Denver. Myslela si, že chce odpálit nálož v botě, přitom si chtěl jen zakouřit. Kvůli podezření vzlétly dokonce stíhačky F-16.

Článek

Muž podle vyšetřovatelů nechtěl nikomu ublížit, uvedla agentura AP. "Vypadá to na to, že dotyčná osoba asi tajně kouřila na toaletě a nevhodně o tom žertovala, když byla oslovena leteckým personálem," citovala agentura Reuters jistého amerického představitele. Vyšetřování incidentu na palubě stroje typu Boeing 757 však dosud nebylo ukončeno.

Podle úřadů byl podezřelým katarský diplomat, který působí již léta v USA. Příslušník bezpečnostních služeb na palubě linkového letounu se 157 cestujícími a šesti členy posádky ho spoutal poté, co muž manipuloval s botou a byl cítit kouř. Letadlo, ke kterému již byly vyslány dvě stíhačky F-16, poté bezpečně přistálo kolem 21:00 místního času (dnes 03:00 SELČ) v Denveru a podezřelý byl předán policii.

Místní média nečekala a označila ho za teroristu

Místní média v první chvíli uvedla, že katarský občan s diplomatickou imunitou se pokoušel odpálit výbušninu ukrytou ve své botě. Oficiální představitelé však hned zdůrazňovali, že je předčasné hovořit o tom, zda se skutečně jedná o teroristický čin, nebo o velké nedorozumění.

Americké bezpečnostní služby jsou v podobných situacích zvlášť ostražité od loňského prosince, kdy mladý nigerijský muslim pronesl přes letištní kontroly v Amsterodamu silnou výbušninu na palubu letounu směřujícího do amerického Detroitu. [celá zpráva]

Sebevrahovi napojeného na teroristickou síť Al-Káida se tehdy jen náhodou nepodařilo nálož za letu odpálit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám