Hlavní obsah

Američtí agenti, celníci a pohraničníci ztratili 243 zbraní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Zaměstnanci amerického ministerstva pro národní bezpečnost během let 2006 až 2008 ztratili 243 střelných zbraní. Většinu z nich kvůli nedbalosti. Některé se dostaly do rukou zločinců, cituje CNN inspekční zprávu.

Článek

Pod americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost patří agenti pro boj proti terorismu, pohraničníci, ochránci celníků a imigračních úředníků. Jen v 36 případech nebyla ztráta zbraně zaviněna samotným zaměstnancem. Přišli o ně například tehdy, když byli přepadeni nebezpečnými zločinci ozbrojenými palnými zbraněmi. V 28 případech zbraně zmizely, i když byly adekvátně uloženy v zamčených schránkách nebo sejfech.

Tři čtvrtiny ze zmizelých zbraní, celkem 179, byly ztraceny, protože je zaměstnanci dostatečně nezabezpečili a nedbali na nařízení pro uložení zbraní. Celníci nechali například zbraň v zaparkovaném autě u diskontní prodejny. Auto bylo vykradeno a zbraň se dostala do rukou pašeráka drog podezřelého z členství v gangu.

Jiní celníci nechali zbraně ve fast foodu, v hale na bowling nebo v obchodu s oděvy.

Jeden ze zaměstnanců nechal pistoli v krabici na jídlo v nezamčeném autě. Její zmizení zaznamenal až o dva dny později.

Alarmující je, že ze 179 zmizelých nedostatečně zabezpečených zbraní jich bylo 120 ukradeno. Ve všech případech by se zmizení zbraně dalo zabránit, kdyby byla adekvátně uložena a zabezpečena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám