Hlavní obsah

Francouzi začnou v moři znovu hledat havarovaný airbus

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Le Bourget

V Atlantském oceánu v polovině března na čtyři týdny obnoví pátrání po havarovaném airbusu společnosti Air France. Ve středu to uvedla agentura AP s tím, že půjde o jednu z největších a nejnákladnějších podmořských akcí vůbec.

Foto: Reuters

Záchranáři vytahují trosky zříceného airbusu.

Článek

Nové pátrání začne téměř devět měsíců po zmizení letadla na trase Rio de Janeiro - Paříž ve vodách oceánu. Kromě francouzského úřadu pro leteckou bezpečnost BEA se na něm budou podílet i lodě Spojených států a Norska. Akce bude podle šéfa BEA Jean-Paula Troadeka stát 10 miliónů eur (zhruba 260 miliónů korun) a soustředí se na plochu 2000 kilometrů čtverečních, přičemž sondy mají provádět průzkum až čtyři kilometry pod mořskou hladinou.

Airbus na letu 447 se s 228 lidmi na palubě zřítil loni v červnu. Nikdo z cestujících nepřežil a pátrání po troskách stroje a černých skříňkách byla neúspěšná. To poslední a v pořadí druhé skončilo v srpnu.

Podle Troadeka je více než padesátiprocentní šance, že budou skříňky s letovým záznamem objeveny, ačkoliv už nevysílají signál. „Nejdříve ale musíme najít kupku sena a pak budeme hledat jehlu,“ doplnil.

Datum začátku obnoveného pátrání BEA nezmínil, záleží na počasí a logistice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám