Hlavní obsah

Dvanáctiletému chlapci hrozí za zabití doživotí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Dvanáctiletému chlapci z amerického státu Pensylvánie hrozí, že stráví zbytek života za mřížemi bez možnosti propuštění na podmínku. Je podezřelý, že zastřelil těhotnou snoubenku svého otce.

Článek

Šestadvacetiletou Kenzie Houkovou našli loni v únoru v její posteli v domě ve městě Wampum. Tehdy jedenáctiletý Jordan Brown jí prohnal kulku hlavou. Snoubenka jeho otce byla podle stanice CNN v osmém měsíci těhotenství.

Brown je jedním z nejmladších lidí v zemi obviněných ze zabití. Vinu v obou případech odmítl.

Pensylvánie je jedním z téměř poloviny amerických států, které nemají stanovenou spodní věkovou hranici pro obvinění a dítě může být obviněno stejně jako dospělý. Zákony byly ve většině států přijaté v 80. a 90. letech během nárůstu zločinnosti mladistvých.

Praxi odsuzování osob mladších 14 let na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění má tento rok projednávat nejvyšší soud. Nezanedbatelné budou poznatky výzkumu mozkové činnosti u mladých lidí. Soud s poukazem na něj v roce 2005 zakázal mladistvé popravovat.

Jordanova rodina a zástupci se snaží, aby jeho případ byl přeložen k soudu pro mladistvé. O tom by mohlo být rozhodnuto v březnu. Chlapec původně skončil ve věznici mezi dospělými. Do zařízení pro mládež se dostal až po odvolání.

Na košili byl střelný prach a v přikrývce díra

Jordanovi obhájci argumentují, že neexistuje přesvědčivý důkaz o tom, že zločin spáchal. Žaloba se opírá o výpověď starší dcery oběti, které v té době bylo sedm let. Vyšetřovatelům řekla, že slyšela hlasitou ránu, než s Jordanem vyrazila do školy. Rána podle žalobců pocházela z lovecké pušky, kterou chlapci k Velikonocům daroval jeho otec. Obhájci argumentují, že dívka ránu zmínila až při třetím výslechu.

Houkovou našla mrtvou její mladší dcera, jíž v té době byly čtyři roky.

Podle žalující strany panovalo mezi chlapcem a ženou, která se do domu jeho otce nastěhovala, napětí. Jordan prý na Houkovou a její dcery žárlil. V domě navíc nebyly žádné stopy po násilném vniknutí a policie na chlapcově košili objevila střelný prach. Jeho puška podle policisty, který byl na místě mezi prvními, byla cítit po čerstvém výstřelu. K tomu zbraň našli přikrytou dekou, v níž byla vypálená díra.

Obhajoba hypotézy odmítá s tím, že stopy střelného prachu byly na všech Jordanových košilích, protože s otcem vyrážel na lov často.

Svědkové Jordana pamatují jako milého hocha, který rád jezdil na kole, hrál americký fotbal a četl knihy o Harrym Potterovi a nikdy se neuchyloval k násilí. Podle jeho zástupce se hoch stále snaží pochopit, co se s ním děje. Mezitím ztrácí dětské vzezření, vyrostl a přibral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám