Hlavní obsah

Obama i přes incident v Detroitu trvá na zavření Guantánama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama chce dát uzavřít věznici Guantánamo i přes nedávný incident v letadle z nizozemského Amsterodamu do amerického Detroitu. Na něm se podíleli někteří lidé propuštění z této americké základny.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Pokus nigerijského islamisty o teroristický útok na letadlo mířícího do USA označil Obama po jednání se šéfy bezpečnostních služeb za selhání amerických tajných služeb.

Od šéfa FBI chce do konce týdny zprávu o tom, co v případě Nigerijcova pokusu konkrétně selhalo. Bezpečnostní služby prý o plánech na útok na letadlo věděly, nepředaly ale informace dál.

Mluvilo se také o aktualizaci seznamu teroristů a jejich spolupracovníků.

Právě na takovém seznamu třiadvacetiletý Umar Farouk AbdulMutallab byl, přesto dostal vízum do USA. Útok se pokusil spáchal na první svátek vánoční. Letěl z nigerijského Lagosu přes Amsterodam do USA. Půl hodiny před přistáním se pokusil odpálit výbušninu. Selhala ale rozbuška a spolucestující mladíka zpacifikovali. Později vyšlo najevo, že se na útok připravoval v Jemenu.

Jeho otec, významný nigerijský bankéř, tvrdí, že před plány svého syna varoval americkou ambasádu ve své zemi, nebrali ho ale příliš vážně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám