Hlavní obsah

Soudce v USA odmítá oddávat černochy s bělochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobouření vyvolalo v USA rozhodnutí soudce Keitha Bardwella z města Tangipahoa Parish v Louisianě, který odmítl vydávat oddací listy rasově smíšeným párům,. Přitom popíral, že byl rasista, podle něj však takovéto svazky dlouho nevydrží a děti z nich nejsou akceptovány ani v jedné z komunit jejich rodičů.

Článek

Bardwell, který je ve funkci 34 let odmítl během posledních dvou a půl let sezdat čtyři rasově smíšení páry. Jeden z nich se kvůli tomu obrátil na americké ministerstvo spravedlnosti.

Když se 30letá běloška Beth Humphreyová chtěla provdat za 32letého Afroameričana Terrence McKaye a volala 6. října Bardwellovi, zda je oddá, dozvěděla se od něj, že se má obrátit na jiného soudce. Humphreyovou vyjádření pobouřilo.

Bigotnost na jihu

Advokátka z Americké unie občanských práv Katie Schwartzmannová okamžitě sdělila, že organizace bude požadovat vyšetřování soudce, který podle ní ukazuje na přetrvávající bigotnost v této otázce.

Zmínila, že Nejvyšší soud v roce 1967 rozhodl, „že vláda nemůže říkat lidem, koho si mají a nemají brát“. Podle ní Bardwell svým jednáním porušil zákon.

Chce prý chránit děti 

Bardwell popírá, že by jeho jednání bylo motivováno rasismem. Tvrdí, že jen nevěří v míšení ras. Dodává, že má haldy černých přátel. „Mohou přijít ke mě domů, sezdám je, umožním jim použít koupelnu, zacházím s nimi jako s každým jiným.“

Jen jim neumožní, aby si vzali bílou ženu. To však podle něj není projevem rasismu, ale snaha ochránit děti ze smíšených párů. „Problém je v tom, jak obě skupiny přijímají děti z takovýchto svazků,“ řekl. „Myslím si, že tyto děti trpí a já jim nemohu pomoci, jak to zvládnout“.

Podle svých slov s oběma komunitami otázku dlouze probíral, než se rozhodl odmítnout smíšené páry sezdávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám