Hlavní obsah

Biden má zdůraznit význam vztahů USA s ČR a Polskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Říjnová návštěva amerického viceprezidenta Josepha Bidena v Praze a Varšavě má ukázat, že Washington oblast považuje za důležitou, i když tam neinstaluje protiraketový štít. Na setkání s novináři to ve středu ve Washingtonu řekl Philip Crowley z tiskového odboru amerického ministerstva zahraničí.

Foto: Michael Dalder , Reuters

Joseph Biden

Článek

"Myslím, že jeho návštěva bude manifestací pokračující důležitosti tohoto regionu a našeho partnerství s těmito zeměmi v rámci NATO. Možná přispěje i k vyjasnění příležitostí, jež existují v pozměněném systému protiraketové obrany pro spolupráci ve vědě a vývoji, ale nejen tam," odpověděl Crowley.

Biden navštíví Českou republiku a Polsko ve dnech 20. až 24. října. Do Prahy přijede na pozvání premiéra Fischera, se kterým se také sejde. Schůzku bude mít i s prezidentem Václavem Klausem. Dále by se měl potkat s významnými představiteli politické sféry a občanské společnosti a jednat o ekonomické spolupráci.

Během evropského turné navštíví i Rumunsko.

Biden do Česka přicestuje půl roku po americkém prezidentovi Baracku Obamovi. Vytvoření protiraketového štítu ve střední Evropě prosazovala minulá Bushova administrativa, která také vyjednala s Čechy i příslušné smlouvy. Obama a jeho lidé ale tento plán přehodnotili a také český parlament dohody s Američany neratifikoval.

Místo toho současná americká administrativa chce vybudovat jiný systém, který se v blízké budoucnosti zaměří zejména na rakety krátkého a středního doletu.

Reklama

Související články

USA začaly s ČR jednat o nové verzi štítu

Spojené státy zahájily rozhovory s Českou republikou o možnosti rozmístění součástí nové verze protiraketové obrany. Na slyšení před armádním výborem Kongresu...

Výběr článků

Načítám