Hlavní obsah

Černoch jsem byl už před volbami, vtipkoval Obama v televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Barack Obama se v pondělí jako vůbec první úřadující americký prezident objevil ve známé noční talk-show komika Davida Lettermana. Opět prokázal svůj smysl pro humor. "Především je důležité si uvědomit, že jsem ve skutečnosti byl černochem již před volbami," podotkl hned v úvodu první prezident USA tmavé pleti Obama.

Foto: Late Show with David Letterman" show in New York, September 21, 2009. REUTERS/, Reuters

Barack Obama se směje v talk show Davida Lettermana

Článek

Obamova úvodní věta vyvolala bouřlivý smích jak u diváků, tak u Lettermana, který se ho vzápětí zeptal: "A jak dlouho jste vlastně černochem?"

Téma rasismu se objevilo v pořadu i proto, že bývalý prezident Bill Clinton řekl, že výpady proti Obamově plánu na zdravotní reformu jsou projevem rasismu. [celá zpráva]

Obama na to odpověděl, že se negativní reakce na návrh daly očekávat, protože jde o velkou změnu: "Kdykoli se nějaký prezident snaží realizovat zásadní změny, zvlášť pak v době ekonomické nejistoty, najde se jistá část populace, kterou to hodně podráždí," prohlásil Obama.

Připomněl také, že podobné emotivní projevy veřejnosti svými rozhodnutími vyprovokovali i předchozí prezidenti, včetně Franklina Delano Roosevelta, Johna F. Kennedyho či Ronalda Reagana. "Není to nic netypického. Jednou z věcí, kterou musíte očekávat, když se pustíte do politiky, je, že na vás budou lidi křičet," dodal.

Žertéř Obama 

Obama konstatoval, že byl opravdu překvapen, když na svém denním rozvrhu vystoupení v Lettermanově pořadu našel. "Je to jeden z těch případů, kdy se ptáte svých poradců: 'A kdo je zodpovědný za tohle?'"

Pak ale prezident sdělil, že přišel kvůli bramboře ve tvaru srdce, kterou Lettermanovi do pořadu přinesla jedna z divaček. "Hlavní důvod proč jsem tady? Chci vidět tu srdcovitou bramboru," řekl Obama, který si nakonec mohl zmíněný suvenýr ponechat.

Ještě než se Obama na scéně pořadu objevil, vypočítal Letterman deset důvodů, proč Obama pozvání do jeho The Late Show přijal. Jednou z jeho teorií bylo, že prezident odpověděl ano bez rozmyšlení, "jako to Bush udělal ohledně Iráku".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám