Hlavní obsah

Pár věznitelů mladé Američanky se seznámil za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Placerville

Manželé Phillip a Nancy Garridovi, které úřady obžalovaly kvůli únosu a zneužívání mladé Američanky Jaycee Dugardové, se seznámili v době, kdy si Garrido odpykával ve vězení trest za jiný únos a znásilnění mladé ženy. S odvoláním na úřady o tom informovala americká média.

Článek

Na Garridovy je nyní zaměřena pozornost americké veřejnosti i médií poté, co vyšlo najevo, že pár zřejmě v roce 1991 unesl tehdy jedenáctiletou dívku a držel ji 18 let v zajetí na svém pozemku. Garrido s ní navíc zřejmě zplodil dvě děti.

Garrido už byl v roce 1977 odsouzen k 50 letům vězení za únos a znásilnění pětadvacetileté ženy v oblasti kalifornského South Lake Tahoe. Žena prý v roce 1976 požádala Garrida o svezení, ten ji v autě svázal, unesl ji a znásilnil. Údajně ji pak držel ve skladišti.

O rok později byl Garrido odsouzen na půl století do vězení, odpykal si ale jen 11 let. V tomto období se údajně seznámil se svou současnou manželkou Nancy, která se pak patrně podílela na únosu Jaycee Dugardové. [celá zpráva]

Návrat do normálního života

Devětadvacetiletá dívka je nyní se svými dvěma dcerami a svou matkou na blíže neupřesněném místě na severu Kalifornie. Odborníci varují, že Dugardovou čeká velice pomalý a dlouhý proces návratu do normálního života. "Někdo se mě zeptal, jestli si myslím, že někdy povede normální život. Nejsem si jistá, jestli 'normální' je to pravé slovo," uvedla profesorka Paula Fassová z Kalifornské univerzity v Berkeley. "Doufejme ale, že bude schopna žít slušně a navázat na svůj předchozí život," dodala.

Foto: Profimedia.cz

Jaycee Lee Dugardová na archivním snímku

Lékaři jsou si prý již téměř jisti, že mladá žena trpí takzvaným stockholmským syndromem, kdy se oběti stávají emočně závislými na svých únoscích respektive pachatelích trestných činů. Dugardové otčím Carl Probyn již médiím řekl, že Jaycee vnímala Garrida téměř jako manžela. [celá zpráva

]Navíc se prý cítí vinna, že se nesnažila v průběhu svého věznění utéct. Žena údajně také může trpět posttraumatickým stresovým syndromem, který se může spustit po násilném činu, jehož se stala obětí.

Mrtvá těla na bývalém Garridově pracovišti

Pár jejích věznitelů zůstává ve vazbě a čelí 29 bodům obžaloby. Za to jim hrozí nejméně doživotí.

Policie mezitím oznámila, že prohledala jejich dům kvůli možné souvislosti s vraždami prostitutek v 90. letech. Několik těl byli dříve nalezeno v nedaleké průmyslové zóně, kde Garrido pracoval. Nyní chce policie prohledat i dům Garridových sousedů. Garridovi koncem minulého týdne jakoukoliv vinu v případu únosu a znásilnění prostřednictvím svých právníků odmítli.  

Případy dětí vězněných únosci, které byly vypátrány v posledních letech:
Srpen 1996V Belgii byla po 80 dnech nalezena v domě pedofila a vraha Marka Dutrouxe v Marcinelle Sabine Dardennová (12). S ní tam byla vězněna týden i Laetitia Delhezová (14). Dutroux unesl, znásilnil a mučil šest děvčátek. Dvě z nich zabil a dvě zemřely hladem během čtyř měsíců, kdy byl zatčen a vězněn kvůli krádeži vozu. V červnu 2004 byl Dutroux odsouzen na doživotí.
Listopad 1997Osmiletá Crystal Leann Anzaldiová, která zmizela ze svého domova v Kalifornii (USA) v prosinci 1990, byla objevena na Portoriku. Žila u ženy, která byla obviněna z falšování dívčina rodného listu, a jejíž exmanžel byl podezřelý z únosu.
Leden 2000V Kašiwazaki se po devíti letech dostala na svobodu mladá Japonka, unesená v devíti letech. Nalezena byla díky návštěvě zdravotníka, který přišel pro jejího sedmatřicetiletého únosce trpícího mentálními problémy. Policie, sousedé ani matka únosce za celých devět let o dívce v bytě ve druhém patře nic nevěděli.
Únor 2006Po 36 dnech věznění policie vypátrala unesenou třináctiletou Stephanii. Únosce Mario Mederake ji držel ve svém bytě v Drážďanech, kde ji opakovaně znásilňoval. Při odchodu z bytu zamykal dívku do malé klece-bedny. Když ji občas bral večer na procházky, dívka odhazovala papírky s prosbou o pomoc a popisem okolí. Mederakeho soud odsoudil na 15 let do vězení.
Srpen 2006Po osmi letech se podařilo uprchnout ze zajetí Natasche Kampuschové. Jako desetiletou ji ve Vídni v roce 1998 cestou ze školy unesl psychicky narušený Wolfgang Priklopil a držel ji ve sklepě ve Strasshofu. Priklopil spáchal sebevraždu.
Leden 2007Americká policie našla patnáctiletého Shawna Hornbecka, kterého únosce ukrýval déle než čtyři roky. Byl pohřešovaný od října 2002, kdy si tehdy jedenáctiletý hoch vyjel na kole a beze stopy zmizel. Hornbecka objevili při pátrání po jiném uneseném chlapci. Oba chlapce našli ve městě Kirkwood v bytě jednačtyřicetiletého Michaela Devlina. Své oběti Devlin znásilňoval a natáčel si pornografické snímky. Byl obviněn ze šesti federálních zločinů týkajících se sexuálního násilí na dětech a čelil řadě dalších obvinění státu Missouri.
Květen 2007V jihoafrickém Durbanu se po 13 letech dostal na svobodu mladík, kterého jeho únosce držel zavřeného v temné místnosti. Vězněn byl asi od svých pěti let.
Duben 2008Po téměř 24 letech vyšel v dolnorakouském Amstettenu najevo případ Josefa Fritzla, který v roce 1984 uvěznil svoji tehdy osmnáctiletou dceru ve sklepních prostorách svého domu, opakovaně ji znásilňoval a zavinil smrt jednoho ze sedmi dětí, které s ní zplodil. Letos v březnu byl odsouzen k doživotnímu vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám