Hlavní obsah

Soudkyně čelí obvinění, že odsouzenci na smrt znemožnila odvolaní

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Texaská soudkyně Sharon Kellerová čelí obvinění ze zneužití pravomoci. Před dvěma lety neumožnila vrahovi odsouzenému k trestu smrti, aby se na poslední chvíli proti rozsudku odvolal a ten byl tři hodiny poté popraven.

Článek

Kellerová jako předsedající soudkyně texaského odvolacího soudu v roce 2007 odmítla ponechat soud otevřený po zavírací době stanovené na 17.00 hodin. Znemožnila tím Michaelovi Waynu Richardovi, jenž byl odsouzen za znásilnění a vraždu ženy k trestu smrti, na poslední chvíli se odvolat. Richard byl popraven asi tři hodiny poté.

Soudkyně advokátům odmítla vyhovět, přestože nemohli odolání podat dříve, neboť v budově byly problémy s počítači. Když pak volali, zda mohou podat odvolání osobně, sdělila jim, že budova se v pět zavírá, byť šlo o aktuální žádost.  

Žalobci jí napadli, že Richardovi neumožnila se odvolat. Obžaloba tvrdí, že žádosti o odvolání nechtěla vyhovět, sama je zastánkyní trestu smrti a je známa tvrdým postojem vůči obviněným. U soudních řízení, která rozhodují o trestu smrti, je přitom zvykem ponechat budovu otevřenou i po zavíracích hodinách. Od svých kritiků si kvůli svému rozhodnutí Kellerová vysloužila přezdívku Sharon Killer (Zabiják).

Obhájci soudkyně naopak tvrdí, že jde o nedorozumění. Soudkyně jednala podle přepisů. Soudní budovu nechala zavřít, to se ovšem netýkalo případů podání odvolání pro odsouzence k smrti. V budově dokonce byl přítomen soudce, který byl pověřen přijmout odvolání. 

Jestliže ji soud shledá vinnou ze zneužití úřední moci, pravděpodobně se bude muset rozloučit s místem u odvolacího soudu,

Texas je státem s jedním z nejvyšších počtů trestů smrti USA. Richard byl odsouzen za znásilnění a vraždu zdravotní sestry v Houstonu v roce 1986.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám