Hlavní obsah

Američané debatují, jestli není hlavní lékařka moc při těle

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Moderátor televizní stanice Fox News Neil Cavuto nedávno nazval kandidátku na post hlavní lékařky Reginu Benjaminovou příliš tlustou. Přepískl to, což pracovníci této televize dělají často, shodují se média, ale dodávají, že Benjaminová mírně při těle je a debata, zda může být vhodným vzorem, rozhodně podle nich není od věci.

Foto: Larry Downing, Reuters

Regina Benjaminová s prezidentem Barackem Obamou

Článek

Zatímco kvalifikace a praktické zkušenosti Benjaminové nenechávají nikoho v USA na pochybách, Cavutův vyostřený výrok způsobil vášnivé diskuse. Čtenářské příspěvky na internetu naznačují, že mírná nadváha ženy, která jako první černoška vedla v Alabamě zdravotnickou asociaci, by mohla být problémem, jakkoliv je její pozice spíše symbolická. Podle nich by na ní mohl být někdo, kdo bude lidem příkladem.

Debata není od věci, uvedla stanice ABC: „Chtěli byste dostávat rady ohledně vašeho zdraví a tělesné zdatnosti od kardiologa s nadváhou, oplácaného trenéra či obézního dietologa?“

Dvaapadesátiletá Benjaminová vešla v USA do obecného povědomí díky svým aktivitám při obnově své venkovské kliniky, kterou zničil hurikán Katrina.

Hlavní lékař USA informuje veřejnost o zdravotních otázkách. Zároveň má na starost více než 6000 uniformovaných lékařů, kteří se ve Spojených státech věnují veřejnému zdraví, například prevenci. Po dobu výkonu své funkce proto hlavní lékař zastává hodnost viceadmirála. Prezident jej jmenuje na čtyři roky, do úřadu ho však musí schválit Senát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám