Hlavní obsah

I přes hospodářskou krizi ubývá ve velkých amerických městech vražd

Novinky, aš, Washington

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech klesá počet násilných trestných činů. Ve velkých městech - Washingtonu, New Yorku a Los Angeles - poklesla zločinnost na nejnižší úroveň za 40 let. Tento trend trvá už několik měsíců, což překvapuje experty. Policisté jsou ale přesvědčeni, že za to může právě dobrá práce strážců pořádku.

Článek

Především poklesl počet vražd: v New Yorku a Los Angeles bylo letos zaznamenáno nejméně vražd za posledních čtyřicet let. Silný pokles vražd byl zaregistrován také v Bostonu, San Francisku a Minneapolisu a dalších velkých městech.

Experti a kriminalisté se záhadě pokoušejí přijít na kloub, počítali naopak s tím, že za ekonomické krize zločinnost poroste. Mnozí dospěli k závěru, že spojení zločinnosti s ekonomikou je chybné. Poklesl i počet ekonomických zločinů. V prvním čtvrtletí klesl počet bankovních loupeží v USA na 1498, loni jich ve stejném období byly spácháno 1604. I za velké hospodářské krize byla zločinnost nižší než ve dvacátých letech.

Únorové statistiky ale ukazovaly, že přibývá počet drobných krádeží.  [celá zpráva]

Policisté si připisují úspěch

Policejní šéfka ve Washingtonu Cathy L. Lanierová ale říká, že je díky kvalitní práci policie. „Když nás chce pranýřovat, když počet stoupá, takže když klesá, je to taky naše zásluha.“ Fakt, že se podařilo uzavřít 70 případů vražd přispěl k tomu, že vrahů ubývá. V metropoli zaznamenali letos nejméně vražd od roku 1964, násilných trestných činů ubylo i na předměstích Fairfax a Montgomery, kde zaregistrovali jen šest vražd, což je nejméně v od roku 1986.

Podle ní je policie nyní schopna se zaměřit na různé typy kriminality a moderní technologie mužům zákona umožňují zločin analyzovat doslova po minutách. Policisté dostávají aktuálně hlášení z tísňové linky o násilných trestných činech, a proto může rychle zasáhnout větší skupina policistů. Podle Lanierové je také důležité, že se zlepšila komunikace s obyvateli, kteří nyní policistům poskytují více informací. Přispělo k tomu i zavedení okrskových pochůzkářů, které lidi znají a tudíž se jich nebojí.

Profesor kriminologie Gary LaFree z marylandské univerzity souhlasí s tím, že ke snížení počtu vražd a násilných trestných činů skutečně přispěly nové přístupy policistů, když už se na zločin nenahlíží jako na tragédii a osud, ale jako na problém vytvořený lidmi a tudíž řešitelný.

Lanierová však dodává, že není co slavit a nelze odpočívat na vavřínech, protože to, co může být dnes úspěšné, může být zítra na nic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám