Hlavní obsah

Stále víc vězňů propuštěných z Guantánama se přiklání k terorismu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéf Bílého domu Barack Obama tvrdí, že ve věznici Guantánamo USA byli zadržováni většinou neviní lidé a zařízení spíše další teroristy vyprodukovalo. Nové statistiky ministerstva obrany mohou jeho tvrzení potvrzovat stejně jako vyvracet. Ať už jakkoliv, nejsou bez zajímavosti. Počet propuštěných vězňů, kteří s terorismem koketují, se podle Pentagonu v poslední době zvýšil a až čtrnáct procent jich s ním mají něco do činění.

Článek

Britský deník The Times v polovině března informoval o Abdulláhu Ghulámovi Rasúlovi, který na Guantánamu strávil šest let. V prosinci 2007 ho Američané propustili a předali do Afghánistánu. Prezident Hamíd Karzáí ho později omilostnil a Britové měli za to, že se odstěhoval do pákistánské Kvéty.

Timesy ale přinesly svědectví povstalců z afghánského hnutí Tálibán, podle nichž Rasúl, nyní mulla Zakír, velí jejich akcím proti koaličním vojskům v divoké provincii Hílmand. Už v minulosti prý měl blízko k šéfovi tálibánců mullovi Omarovi. [celá zpráva]

Pentagon v úterý informace britského listu potvrdil s tím, že Rasúlův případ není ojedinělý. Stanice CNN, citující ze zprávy resortu obrany, jmenovala další propuštěné vězně, kteří jsou znovu na straně odbojných radikálů. Mohammed Ismaíl byl při útoku proti americkým oddílům v Afghánistánu chycen jen čtyři měsíce poté, co věznici na Kubě opustil. Abdulláha Saleha Alího al-Adžmího předali do Kuvajtu v roce 2005. Letos v dubnu spáchal sebevražedný útok v iráckém Mosulu.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Podle Pentagonu je aktivně na straně radikálů a vzbouřenců až 14 procent někdejších vězňů Guantánama. Z 530 propuštěných to bylo potvrzeno u 27 a dalších 47 je podezřelých. Oproti konci loňského roku to představuje mírný nárůst, od prosince do března se prý k terorismu přiklonilo dalších devět bývalých vězňů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám