Hlavní obsah

Uzavřít Guantánamo v termínu Obama nestihne, tvrdí republikáni

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Přední republikánští zákonodárci očekávají, že americký prezident Barack Obama nezvládne uzavřít věznici Guantánamo pro osoby podezřelé z terorismu ve slíbeném termínu. Podle nich by měl uzávěrku stanovenou na leden odsunout. Republikánské špičky si navíc nepřejí, aby vězňové byli po uzavření Guantánama umístěni v USA.

Článek

Ve věznici na Kubě zůstává 241 zadržených a Obama má potíž umístit je jinam. Prezident slíbil zařízení uzavřít do ledna. „Stanovení termínu byla chyba. Už změnil názor na několik věcí a tohle, myslím si, si rovněž žádá uzpůsobení postoje,“ citovala agentura AP šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella.

Stejný názor má i jeho kolega Peter King z výboru pro národní bezpečnost. „Prezident Bush chtěl Guantánamo zavřít i prezident Obama ho chce zavřít. Udělal ale chybu stanovením konečného termínu,“ řekl.

Barack Obama minulý týden ustoupil i od snahy zrušit vojenské soudy pro lidi podezřelé z terorismu a jejich činnost obnovil se změnami, které mají zaručit širší práva pro obviněné. [celá zpráva]

Prezident by chtěl většinu vězňů z Guantánama předat do jiných zemí, propustit, soudit je u civilních dvorů nebo natrvalo držet jako válečné zajatce, uvedla AP.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Uzavření Guantánama přijde na 50 miliónů dolarů. Uvolnění částky příslušným zákonem je ale navázáno na detailní plán přemístění vězňů. Zahraničí s jejich převzetím váhá a demokratičtí ani republikánští zákonodárci pro umístění na půdě USA nejsou. „Nemyslím si, že se ve Spojených státech najde komunita, která je bude chtít přijmout,“ poznamenal McConnell.

Reklama

Související články

Guantánamo: USA už mohou pustit 30 vězňů

Spojené státy schválily propuštění asi 30 vězňů z Guantánama a v příštích týdnech se obrátí na některé evropské vlády s žádostí o jejich přijetí. V Berlíně,...

Výběr článků

Načítám