Hlavní obsah

Neonacisté v Jižní Americe ožívají, plánují útoky a vraždí

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálepka Jižní Ameriky jako útočiště nacistů není jen věcí zdokumentovaných případů z historie, nebo čirou fikcí. Americký institut Stratfor upozorňuje, že v tomto koutě světa ožívají neonacistické skupiny, a to mimo jiné i v souvislosti s hospodářskou krizí. Dokumentuje to i zátah brazilské policie proti organizaci Neuland, která plánovala na jihu země útoky na synagogy a měla na svědomí deset vražd.

Článek

Neonacistické skupiny na jihu Brazílie nejsou ničím novým, novinkou však je, že taková skupina je schopná organizovat násilné kampaně. Neuland měla v Porto Alegre už připravený plán akce a tři časované bomby, které chtěla odpálit ve dvou synagogách. Policii se podařilo plán překazit a zatknout pět členů Neulandu.

Podle brazilských úřadů má navíc Neuland kontakty na neonacisty v Argentině, Chile, Francii a Velké Británii. Dokonce se objevily informace o napojení skupiny na radikály, kteří plánovali teroristické útoky v New Yorku a rovněž byli zadrženi předtím, než je stačili provést. Nicméně později bylo toto napojení odmítnuto.

Deset zavražděných

Členové Neulandu v posledních dvou měsících podle police zavraždili nejméně deset lidí. Terčem jejich útoků byli převážně černoši, Židé a homosexuálové, ale také dva jiní příslušníci Neulandu. Organizace založená v roce 2002 v Sao Paulu má poměrně malé jádro několika desítek členů, kteří však stupňují aktivitu. Kromě násilných akcí se zaměřují na šíření nacistické propagandy a podporu voleb kandidátů, kteří inklinují ke krajní pravici.

Stratfor ve své analýze upozorňuje, že v Brazílii je oživení aktivit neonacistů překryto vysokou mírou zločinnosti. Brazílie dlouhodobě oficiálně usiluje o rovnoprávnost ras. V reálu však funguje segregace sociální i geografická.

Černošská a mulatská populace se koncentruje na severovýchodě země a ve slumech kolem velkých měst. Naopak na jihovýchodě Brazílie převažuje evropský původ obyvatel. Tento rys byl posílen i imigrací po druhé světové válce do této oblasti a do sousední Argentiny. V některých malých městech dodnes zaslechnete němčinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám