Hlavní obsah

Pacienti v USA se nakazili HIV kvůli špatné dezinfekci

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chattanooga

Ve třech nemocnicích pro vojenské veterány v amerických státech Tennessee a Georgia se tři tamní pacienti nakazili virem HIV. Příčinou byla špatná dezinfekce lékařských předmětů, uvedla agentura AP s tím, že nakažených by mohlo být mnohem více.

Článek

Lékařské úřady zaznamenaly nákazu ve městech Murfeesboro, Augusta a Miami. U jednoho člověka byla nákaza HIV potvrzena už počátkem měsíce, dva další ještě neprošli celou testovací procedurou. Testy však musí podstoupit téměř 11 000 pacientů, jimž v ústavech donedávna provedli endoskopii.

Možná je to jen špička ledovce

Kromě tří případů HIV úřady oznámily i šest případů hepatitidy B a devatenáct případů hepatitidy C. Dokázat, že se lidé nakazili v nemocnicích, je ale nemožné, i když vyšetřování ještě neskončilo, upozornila AP.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Úřady si totiž loni v prosinci uvědomily, že se s lékařskými předměty špatně nakládá, a problém byl v půlce března vyřešen celonárodním rekvalifikačním kurzem nemocničního personálu a změnou pravidel. Podle AP se potíže v nemocnicích v Murfreesboro a Miami datují více než pět let zpátky. Navíc není jasné, zda se případy nákazy nevyskytly i v jiných zařízeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám