Hlavní obsah

Obama se ženou si loni vydělal 2,7 miliónu dolarů, nejvíc utržil za své knihy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama a jeho manželka Michelle si v loňském roce vydělali 2 656 902 dolarů (téměř 54 miliónů Kč). Vyplývá to z daňového přiznání prezidentského páru, které v noci na čtvrtek zveřejnil Bílý dům ve Washingtonu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Barack Obama se svou ženou Michelle po příletu do Prahy

Článek

Příjmy zajistily především knihy, které Obama napsal. Obamovy vzpomínky z mládí Dreams from My Father (Cesta za sny mého otce) se stejně jako kniha The Audacity of Hope (Smělost naděje)  staly bestsellery. V USA se prodávala ve stotisícových nákladech.

Poté, co se Obama jako první černoch stal prezidentem USA, si je koupily desetitisíce lidí na celém světě. Poplatky za autorská práva ve výši 2 479 648 dolarů (asi 50,3 miliónu Kč) představují hlavní příjem rodiny.

Z celkové sumy 2,67 miliónu dolarů zaplatili Obamovi federální daně ve výši 855 323 dolarů (asi 17,4 miliónu Kč). Dalších 77 833 dolarů (téměř 1,6 miliónu Kč) představuje daň příslušnému americkému státu. 

Pár poskytl na charitu 172 050 dolarů (asi 3,5 miliónu Kč), což je 6,5 procenta jejich hrubého příjmu.

Viceprezident Joe Biden a jeho manželka Jill v roce 2008 vydělali společně 269 256 dolarů (necelých 5,5 miliónu Kč). Z nich tvoří nejvýznamnější část honoráře za memoáry nynějšího viceprezidenta Promises to Keep: On Life and Politics (Sliby, které se dodržují: o životě a politice)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám