Hlavní obsah

Masový vrah měl paranoidní bludy a trpěl tím, že neuměl anglicky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střelec, který zabil v pátek 13 lidí v centru pro imigranty v Binghamtonu, poslal dopis na rozloučenou do televize. Přiložil k němu řidičský průkaz, licenci na vlastnictví zbraní a své fotografie. Z dopisu plyne, že měl trpět paranoidními bludy, zdálo se mu, že jej pronásleduje policie. Omlouvá se i za svou špatnou angličtinu. Z dopisu plyne, že čin plánoval nejméně dva týdny.

Článek

Dopis začíná slovy „Jsem Jiverly Wong, který střílel lidi". V následující větě se omlouvá za svůj jazyk: „Umím jen málo anglicky.“ Dopis má podle CNN  v záhlaví datum 18. března, což ukazuje, že svůj čin plánoval déle. Poslal jej ale krátce před střelbou v centu pro pomoc imigrantům, které spravovalo American Civic Association. V něm zabil v pátek 13 lidí, než otočil zbraň proti sobě. 

Ani dopis, jehož pravost ověřuje policie, nic nenaznačuje o motivu, jen potvrzuje, že se muž cítil vyřazen ze společnosti. Místo odpovědí přináší jen další otázky. Doposud se spekulovalo, že Jiverly Wong, v USA naturalizovaný Číňan z Vietnamu, se rozhodl střílet, protože ztratil práci v opravně a prodejně vysavačů. Přišel o ní zřejmě kvůli své špatné angličtině, kterou se marně učil právě v centru American Civic Association, i když v USA žil už 28 let.

Jádrem dopisu ale je popis, jak ho pronásleduje policie, která vstupuje do jeho ložnice, když spí, pozoruje ho ve spánku a dotýká se ho. Zmiňuje také, že před ním dvaatřicetkrát náhle zastavilo policejní auto, ale on vždy stihl zabrzdit a nenarazil do něj.

Z toho, co se stane, viní „tajného policistu“. V závěru dopisu dodává, že nemůže „přijmout mizerný život“ a rozhodl se ho ukončit.

Policie však zvažuje ještě jednu možnost - že šlo o náboženského fanatika. Vyloučila ale, že by šlo o teroristu napojeného na Tálibán, i když šéf afghánského Tálibánu Bajtulláh Mehsúd uvedl, že za atentátem stojí právě jeho organizace. 

Vrah z pečovatelského domu si na nic nevzpomíná

Komplikuje se i případe Roberta K. Stewarta, který v domě s pečovatelskou službou v severokarolínském Carthage zastřelil osm lidí.

Ani u něj není jasný motiv. Jedinou vazbu mezi místem útoku a střelcem představuje jeho bývalá žena, která v domě s pečovatelskou službou pracovala. Obětí se však nestala, byla na uzavřeném oddělení, kde leží pacienti s Alzheimerovou chorobou.

Stewart při výslechu uvedl, že si nic nepamatuje, protože si vzal šest „pilulek na nervy“, uvedl The News Obswerver. Při prohlídce jeho domu se našlo několik balení různých léků a také devět střelných zbraní i množství munice. Při vražedném řádění z 29. března použil podle svědka jednu střelnou zbraň s dlouhou hlavní, buď malorážku nebo brokovnici a jednu pistoli .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám