Hlavní obsah

Na Guantánamu se zhoršila situace, stráže se mstí

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Po zvolení Baracka Obamy prezidentem loni v listopadu se zacházení s vězni na Guantánamu zhoršilo. Britskému listu Mail on Sunday to řekl Binyam Mohamed (30) původem z Etiopie, kterého v únoru po sedmi letech propustili a vrátil se do Británie, kde žil.

Článek

„Od voleb se to zhoršilo. Stráže říkaly ‚ano, zavře se to tu‘, ale bylo to, jako když se chtějí naposledy pomstít,“ prohlásil muž zatčený před sedmi lety v Pákistánu pro podezření z účasti na výcviku al-Kajda a přípravy „špinavé“ bomby.

Pohotovostní jednotka na Guantánamu určená k trestání vězňů je podle něj teď nasazována častěji. Skoro mu prý vymáčkli oko, když odmítl dát své otisky prstů.

Bit byl na Guantánamu, ale i jinde. V Pákistánu, Maroku a v tajné věznici CIA v Kábulu ho vyšetřovatelé podrobili „středověkému mučení“, řekl. Jako příklad uvedl řezání žiletkou do hrudi a penisu. V Kábulu strávil pět měsíců a skoro prý zešílel, když musel měsíc poslouchat album rapera Eminema, které mu přehrávali ohlušující hlasitostí.

Britové pomáhali CIA

Jeho interview oživilo skandál kolem spoluúčasti britské tajné služby na mučení. Mohamed řekl, že v roce 2002 viděl, že vyšetřovatelé operují se spisy britských úřadů, které je zásobovaly otázkami. List Mail on Sunday také citoval z obdobných žádostí tajné služby MI adresovaných americké CIA.

„Prodali mě,“ řekl Mohamed. Pod tímto tlakem učinil falešná přiznání o účasti na přípravě bomby i atentátů na obytné domy v New Yorku. USA ho ale nikdy neobvinily. Britské ministerstvo zahraničí suše oznámilo, že mučení odmítá a že Mohamedovo obvinění předalo generálnímu prokurátorovi.

„Výsledkem zkušenosti, kterou jsem prodělal, je, že se cítím citově mrtvý. Zdá se mi jako zázrak, že mozek zůstal nedotčený,“ řekl Mohamed, který podstupuje speciální psychoterapie, zatímco úřady posuzují, zda může v zemi zůstat.

Reklama

Výběr článků

Načítám