Hlavní obsah

Piloty před přistáním v Seattlu oslepoval laser

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Zelený laserový paprsek z neznámého zdroje zkomplikoval práci pilotů letadel a ohrozil bezpečnost cestujících přistávajících v neděli na mezinárodním letišti Seattle-Tacoma. Podle výpovědi dvanácti pilotů mířil přímo na jejich kabiny.

Foto: Profimedia.cz

Piloty ohrožoval zelený laserový paprsek. Ilustrační foto.

Článek

Všechna letadla bezpečně přistála. Paprsek stroje ohrožoval během dvaceti minut nedělního večera. Piloti se snažili pomoct dispečinku najít jeho zdroj, ale bezúspěšně. Zatímco se snažili, aby je neoslepil, byli většinou jen schopni určit, že vychází z místa vzdáleného necelé dva kilometry na sever od letiště. Policie oblast dvakrát marně prohledala.

Podle stanice CNN se střety laserových paprsků s letadly v posledních letech množí. Federální letecké úřady už letos zaznamenaly 148 případů. Jen v pátek byly hlášeny incidenty ze Salt Lake City a Ogdenu ve státě Utah, Lake Charlesu v Lousianě, Orlanda na Floridě a Burbanku a San José v Kalifornii. Případ ze Seattlu je mimořádný počtem zasažených letadel.

Laser zatím nezpůsobil žádnou leteckou nehodu, americké letecké úřady však upozorňují, že mířit laserovým paprskem na letadlo je protizákonné a k havárii nemusí být daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám