Hlavní obsah

Režisér Polanski bude muset před soud, jeho případ nebyl uzavřen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Oscarový režisér Roman Polanski stále čelí hrozbě soudního stíhání v USA kvůli tomu, že v roce 1977 měl pohlavní styk s 13letou dívkou a nedokončil prodloužený trest. Losangelský soudce Peter Espinoza odmítl zrušit další projednávání případu, jehož další stáni se má konat 7. května. Svůj postoj je však ochoten přehodnotit, pokud Polanski přijede do USA. Režisér si však nepřijel ani pro Oscara za Pianistu, protože mu hrozí, že by byl zatčen.

Článek

Soudce případ neuzavřel, i když přiznal pochybení svého předchůdce, který kauzu řešil v roce 1977 a je už 15 let po smrti. Uzavření případu si přála i dívka, nyní 45letá Samathha Geimerová, se kterou měl režisér pohlavní styk. Její advokát zdůrazňoval, že ji neustálé propírání případu v médiích ztěžuje život. Zvláště ji vadilo zdůrazňování podrobností případu.

Žaloba je ovšem proti, namítá, že by uzavření procesu znamenalo režisérovo uniknutí spravedlnosti, protože „omámil a znásilnil 13letou dívku“.

V domě Jacka Nicholsona podle obžalovacího spisu Polanski opil šampaňským třináctiletou dívku, které navíc dal tablety návykového hypnotika Metaqualonu. To v kombinaci s alkoholem vyvolává stav euforie. Pak s ní prováděl řadu sexuálních praktik včetně styku, což bylo nafoceno.

V domě byla přítomna Nicholsonova přítelkyně, herečka Anjelica Hustonová, která tvrdila, že dívka nevypadala na třináctiletou.

Polanski se k činu přiznal už v roce 1977. Soudce, který měl tehdy případ na starosti, s ním vyjednal přiznání výměnou za nízký trest v délce 42 dnů vězení. Ty si režisér odseděl. Po propuštění režiséra ale soudce dohodu popřel a poslal režiséra do vězení na dalších 48 dní. Ten už do výkonu trestu nenastoupil a utekl do Francie, neboť se obával, že by se z vězení nedostal. Původně mu hrozil trest až v délce 50 let.

Polanského obhájci předložili soudu řadu dokumentů, které prokazují, že k dohodě se soudcem došlo.

Polanski do USA nejezdí

Jeho právníci se o dohodou pokoušeli už v roce 1997, ale marně. Polanski tehdy odmítl předstoupit před soud, protože v okamžiku, kdy by vstoupil na půdu USA, by byl zatčen, neboť je veden jako člověk na útěku, jenž se vyhýbá nástupu do vězení.

Polanski nemohl ani navštívit hrob své první ženy Sharon Tateové, kterou těhotnou spolu se čtyřmi dalšími lidmi brutálně zavraždila v srpnu 1969 skupina kolem Charlese Mansona.

Polanského právníci se začátkem února marně pokoušeli převést případ z Los Angeles k jinému soudu. Argumentovali podjatostí tamních soudců, ale neuspěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám