Hlavní obsah

Kanada vyhostí americkou dezertérku, nechtěla do Iráku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTTAWA

Kanadské úřady nařídily deportaci první americké vojákyně, která na jejím území žádala o azyl, aby se vyhnula nasazení v Iráku. Matce tří dětí hrozí po návratu do Spojených států pět let za mřížemi.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Strana premiéra Stephena Harpera je proti udělování azylu americkým zběhům.

Článek

Kimberly Riverová se řadí mezi zhruba dvě stě amerických zběhů, kteří se uchýlili do Kanady. Mnozí z nich tam žijí v utajení.

Riverová sloužila v Iráku předloni, a když bylo o rok později rozhodnuto, že se do země vrátí, i s rodinou utekla. Žije v Torontu, kde se jí a manželovi před šesti týdny narodilo třetí dítě.

Úřady Riverové zamítly žádost o azyl založenou na humanitárních argumentech. Nezvrátí-li uprchnuvší vojákyně rozhodnutí u soudu, musí i s rodinou Kanadu opustit do konce ledna.

Loni přitom kanadský parlament schválil nezávaznou rezoluci poskytující zběhům z Iráku azyl. Vládní konzervativci byli ovšem proti, aby nedošlo k roztržce s Washingtonem.

Kanada dosud předala zpět do USA pouze jednoho dezertéra, napsal server BBC. Robin Long byl po návratu do vlasti odsouzen k 15 měsícům za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám