Hlavní obsah

Washington přivítal budoucího prezidenta Obamu s rodinou

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Po dvoutýdenní dovolené na Havaji a 48hodinové zastávce v Chicagu se nově zvolený americký prezident Barack Obama s rodinou přistěhoval do Washingtonu. Jeho dcery musí už v pondělí do nové školy. Oficiální rezidence ale není ještě volná, takže rodina zamířila do hotelu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama s manželkou Michelle a dcerami Maliou (vpravo) a Sashou

Článek

Rezidence Blair House naproti Bílému domu, v níž zpravidla dlí pozvané hlavy států a vlád či jiné významné osobnosti, je totiž stále obsazena hosty nynějšího šéfa Bílého domu George W. Bushe a podle tradice bude pro Obamu volná až pět dní před jeho inaugurací 20. ledna.

Zmrzlina a příliš mnoho fotografů

Nicméně Obamovy obklopí luxus nedalekého hotelu HayAdams s výtečným výhledem na jejich budoucí sídlo, v němž noc stojí až 360 tisíc Kč. Malia a Sasha půjdou do soukromé školy Sidwell Friends School, kterou kdysi navštěvovala i Chelsea Clintonová, napsal list The Washington Post.

Ani při dvoutýdenním osvěžujícím pobytu u moře, kde si Obama vyšel s dcerami do zoo a na zmrzlinu, neunikl pozornosti médií, a dal už najevo nelibost, že přichází o soukromí. Ve Washingtonu, kde byl naposledy 10. listopadu, o něj přijde skoro úplně.

Tíha finanční a ekonomické krize a nově i válka Izraele s Hamásem navíc Obamu denně konfrontují a je pro něj stále těžší držet se zpět podle deklarované zásady, že USA mají pouze jednoho prezidenta a tím bude až do poledne 20. ledna Bush.

Vysoká politika však Obamu beztak tento týden vtáhne plnou silou. Ve středu v Bílém domě poobědvá s Bushem, jeho prezidentským otcem a demokratickým exprezidentem Billem Clintonem a svůj ekonomický „balíček“ bude konzultovat s členy Kongresu.

Obama musí být ve střehu i z jiného důvodu. Od prosince jeho jméno figuruje v souvislosti s korupčním skandálem illinoiského guvernéra Roda Blagojeviche. Ten je obviněn ze snahy obohatit se obsazením náhradníka na Obamovo uprázdněné křeslo v Senátu USA.

„Blago“ a další nepříjemnost

Ve hře jsou kontakty prominenta Obamova týmu Rahma Emanuela s guvernérem, který však jakékoli obvinění odmítá a naznačuje, že zveřejní další skutečnosti. Krizi ještě vyostřil tím, když v úterý přes odmítavé postoje demokratů v Senátu do něj nástupce přece jen jmenoval.

Obama je na straně senátorů: „Souhlasím s jejich rozhodnutím a je mimořádně skličující, že to guvernér ignoroval,“ prohlásil.

Na horizontu se mezitím vynořila další potenciální nepříjemnost. Týden před inaugurací totiž začne soud s byznysmanem Normanem Hsu (58), jenž měl kontakty na kampaň Obamy a Hillary Clintonové. Čelí obvinění, že z peněz investorů refundoval volební příspěvky, které demokratům sháněl, a zproněvěřil tak až 60 miliónů dolarů (1,16 mld. Kč).

Podle serveru Thesmokinggun.com měl Hsu v roce 2005 Obamu v Kalifornii seznámit s podnikatelem Markem Gorenbergem, jenž se později stal členem finančního výboru jeho kampaně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám