Hlavní obsah

OBRAZEM: Záplavy v Brazílii si vyžádaly přes 60 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAO PAULO

Nejméně 64 obětí si už vyžádaly záplavy a sesuvy půdy, které v jižní Brazílii vyvolaly přívalové deště. Bilance pohromy přitom podle úřadů patrně ještě vzroste, protože velké množství osob se pohřešuje. Kvůli vzedmutým hladinám navíc z domovů uteklo přes 44 000 lidí.

Foto: SECOM/Neiva Daltrozo/Handout , Reuters

Záchranářské práce se soustřeďují do údolí řeky Itajaí.

Článek

Lijáky, po nichž řeky vystoupily z břehů, začaly v sobotu a dosud neustaly. Guvernér státu Santa Catarina Luiz Henrique da Silveira vyhlásil v pondělí stav nouze. Zároveň označil záplavy, které odřízly osm měst od zbytku světa a postihly celkově na 1,5 miliónu lidí, za nejhorší klimatickou tragédii v historii státu.

Rozvodněné řeky a sesuvy půdy přerušily silniční spojení s desítkami vesnic. Kvůli záplavám musel být přerušen i provoz plynovodu ze sousední Bolívie a brazilské státy Santa Catarina a Rio Grande do Sul se tak ocitly bez dodávek plynu.

Záchranářské práce se soustřeďují do údolí řeky Itajaí, kde hladina vystoupila o 11,5 metru nad normální úroveň hladiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám