Hlavní obsah

Nadšení z Obamy? Ne ve Vatikánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět se zdá být nadšen z nového amerického prezidenta Baracka Obamy, ale všichni jeho zvolení tak bouřlivě nevítali. Např. ve Vatikánu byla nálada zdrženlivější, od Obamy se očekávají kroky, které nejsou v souladu s papežovými názory, informoval německý magazín Der Spiegel.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama

Článek

Papež Benedikt XVI. už uložil vatikánské velvyslankyni v USA Mary Ann Glendonové, aby navázala kontakty s prezidentem. Hovory s Obamou ale nebudou pro papeže jen příjemnou formalitou.

Obama má např. v úmyslu zrušit omezení výzkumu kmenových buněk a není příliš prudérní ani v otázce potratů. Papež sám ve středu do Ameriky telefonoval. Podle jeho tiskového mluvčího Federika Lombardiho se "nemluvilo o kmenových buňkách".

Obamu volila více než polovina amerických katolíků, přestože několik biskupů proti němu brojilo. 

Také Obamův viceprezident Joe Biden je pro církev kontroverzním člověkem. Kritizoval ho denverský arcibiskup Charles Caput, protože Biden není proti potratům. Biskup z Wilmingtonu mu dokonce udělil zákaz mluvit na katolických školách.

Reklama

Výběr článků

Načítám