Hlavní obsah

Bush zahájil schůzku o ekonomické krizi, obhajoval volný trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident George Bush vystoupil ve čtvrtek v New Yorku na úvod konference nejvyspělejších a nejrychleji se rozvíjejících ekonomik současného světa G20. Konference států je svolána k řešení současné finanční krize. Bush uvedl, že problém je velmi vážný a nevyřeší se přes noc.

Foto: Jim Young, Reuters

George Bush přichází na konferenci

Článek

„Krize nevznikla přes noc a nevyřeší za jednu noc. Témata jsou příliš komplexní, aby se dala vyřešit na jedné schůzi. Je to první ze série mítinků,“ uvedl prezident, který na úvod hovořil o příčinách krize a tom, proč postihla celý svět.

„Žijeme ve světě, kde je ekonomika propojená. Finanční problémy kdekoli na světě vyvolávají problémy v celém svět," řekl Bush.

Bush uvedl, že jedním z problémů bylo nezodpovědné chování vedení finančních institucí a zmínil nutnost právně nastavit regulační mechanismy. Uvedl však, že k problémům vede právě nadměrná a nevhodná regulace. Vehementně však obhajoval volný obchod, jako hnací motor amerického úspěchu, kdy se z pionýrů dobývajících Divoký Západ USA změnily v největší ekonomiku světa produkující i-pod. Podle něj umožnil vznik nejvýznamnějších ekonomických oblastí od USA až po Singapur nebo Tchaj-wan.

Bush také srovnával úspěchy ekonomik volného trhu s pádem Východního bloku, kde dlouho lidé hladověli. Když spojil ideu volného trhu, který je flexibilní, se svobodou jednotlivce, dočkal se potlesku auditoria.

Pět bodů k řešení krize

Bush však více hovořil jako advokát volného trhu. Cestu k řešení krize jen nastínil v pěti bodech, o nichž se bude jednat.

Prvním je pochopit příčinu současné krize. Druhým pak je zhodnocení efektivity dosud podniknutých kroků. Třetím je navrhnout principy regulace finančního trhu, aby se neopakovala situace, kdy se poskytují rizikové půjčky, neboť díky rostoucí ekonomice jsou peníze dostupnější a každý hledá, jak je bezpečně uložit nebo investovat. Čtvrtým bodem je uplatnit navržené kroky. Pátým bodem má být obhajoba ideí volného trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám