Hlavní obsah

VIDEO: Bush přivítal Obamu v Bílém domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nově zvolený americký prezident Barack Obama se v pondělí v Bílém domě setkal se současnou hlavou Spojených států Georgem Bushem. Tématem tradiční schůzky odcházejícího a příštího prezidenta byly klíčové otázky převzetí moci.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama s Georgem Bushem

Článek

Setkání mezi čtyřma očima v Oválné pracovně bylo plánováno zhruba na hodinu. Během schůzky provedla první dáma USA Laura Bushová Obamovu manželku Michelle soukromou prezidentskou rezidencí v Bílém domě, včetně ložnic dětí, které používaly předcházející rodiny prezidentů.

Setkání vstoupilo do dějin, protože do čela USA se v lednu poprvé postaví černošský prezident. Do Bílého domu se navíc po osmi letech vrací demokrat, a to v době, kdy demokratická strana pevně kontroluje obě komory Kongresu.

Obama převezme od Bushe úřad při slavnostní inauguraci 20. ledna příštího roku. Zdědí mimo jiné hluboké finanční potíže USA a válečné operace v Iráku a Afghánistánu. Jeho poradci už avizovali, že spoustu Bushových rozhodnutí hodlá změnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám